Annons

Hyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem

Uppsala Det är ännu oklart vad Uppsalahems hyresgäster får för hyreshöjning i år. Uppsalahem och Hyresgästföreningen kan inte komma överens om 2021 års hyresnivå och förhandlingarna har strandat.
Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Näll tycker att det räcker med en procents höjning för Uppsalahem. Bostadsbolaget håller inte med.

Uppsalahem ville höja hyrorna med 2,8 procent från den 1 april men gick efter några förhandlingsvändor ned till 2, 25 procent. Hyresgästföreningen tycker att en höjning på en procent räcker.

Eftersom parterna inte kommer vidare från sina ståndpunkter valde Uppsalahem att avbryta förhandlingarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu ligger ärendet hos den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, som ska avgöra den nya hyresnivån för Uppsalahems runt 30 000 hyresgäster.
Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Näll tycker att det är beklagligt.

– Jag hade helst velat ha en lokal överenskommelse och inte ge bort frågan till någon utomstående part. Men tyvärr gick det inte att enas, jag beklagar det djupt.

Annons

Magnus Näll tycker inte att en så pass hög höjning som 2,25 procent går att motivera för Uppsalahems del. Snitthöjningen för fastighetsägare i Uppsala kommun ligger på 1,3 procent i år.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Uppsalahem motiverar yrkandet med bland annat ökade allmänna kostnader samt lokala taxeökningar.

– Uppsalahem är ett välmående bolag. Det finns utifrån bolagets ekonomi och kostnadsökningar inte skäl för dem att höja hyrorna över en procent, säger han.

Senaste gången Uppsalahem höjde hyrorna var den 1 september i fjol, då hyrorna höjdes med 1,85 procent.

Annons
Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Uppsalahem beklagar att de kände sig tvungna att avbryta förhandlingarna.

– Eftersom vi inte lyckats nå en överenskommelse med Hyresgästföreningen om en rimlig hyreshöjning har vi valt att hänskjuta förhandlingen till hyresmarknadskommittén för avgörande. Vi tycker det är beklagligt att vi inte lyckats i förhandlingarna på lokal nivå, men ser tyvärr ingen annan utväg, skriver Uppsalahems kommunikationschef Linda Ryttlefors i ett mejl.

Så här blev hyrorna i Uppsala län 2021

Hyresvärd Kommun Höjningskrav i procent (i genomsnitt) Överenskommelse (i procent)
Tierpsbyggen Tierp 2,9 1,55
Hebygårdar Heby 2,8 1,4
EHB Enköping 1,29 1,21 från den 1 mars
Håbohus Håbo 1,95 1,29 från den 1 juli
Östhammarshem Östhammar 1,2
Knivstabostäder Knivsta 0,75
Roslagsbostäder Norrtälje 1,9 1,1 procent från den 1 januari

Fakta: Uppsalahem
Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.