HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem

Uppsala Det är ännu oklart vad Uppsalahems hyresgäster får för hyreshöjning i år. Uppsalahem och Hyresgästföreningen kan inte komma överens om 2021 års hyresnivå och förhandlingarna har strandat.
Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Näll tycker att det räcker med en procents höjning för Uppsalahem. Bostadsbolaget håller inte med.

Uppsalahem ville höja hyrorna med 2,8 procent från den 1 april men gick efter några förhandlingsvändor ned till 2, 25 procent. Hyresgästföreningen tycker att en höjning på en procent räcker.

Eftersom parterna inte kommer vidare från sina ståndpunkter valde Uppsalahem att avbryta förhandlingarna.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Nu ligger ärendet hos den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, som ska avgöra den nya hyresnivån för Uppsalahems runt 30 000 hyresgäster.
Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Näll tycker att det är beklagligt.

– Jag hade helst velat ha en lokal överenskommelse och inte ge bort frågan till någon utomstående part. Men tyvärr gick det inte att enas, jag beklagar det djupt.

Magnus Näll tycker inte att en så pass hög höjning som 2,25 procent går att motivera för Uppsalahems del. Snitthöjningen för fastighetsägare i Uppsala kommun ligger på 1,3 procent i år.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Uppsalahem motiverar yrkandet med bland annat ökade allmänna kostnader samt lokala taxeökningar.

– Uppsalahem är ett välmående bolag. Det finns utifrån bolagets ekonomi och kostnadsökningar inte skäl för dem att höja hyrorna över en procent, säger han.

Senaste gången Uppsalahem höjde hyrorna var den 1 september i fjol, då hyrorna höjdes med 1,85 procent.

Läs också"Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningarMagnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Uppsalahem beklagar att de kände sig tvungna att avbryta förhandlingarna.

– Eftersom vi inte lyckats nå en överenskommelse med Hyresgästföreningen om en rimlig hyreshöjning har vi valt att hänskjuta förhandlingen till hyresmarknadskommittén för avgörande. Vi tycker det är beklagligt att vi inte lyckats i förhandlingarna på lokal nivå, men ser tyvärr ingen annan utväg, skriver Uppsalahems kommunikationschef Linda Ryttlefors i ett mejl.

Så här blev hyrorna i Uppsala län 2021

Hyresvärd Kommun Höjningskrav i procent (i genomsnitt) Överenskommelse (i procent)
Tierpsbyggen Tierp 2,9 1,55
Hebygårdar Heby 2,8 1,4
EHB Enköping 1,29 1,21 från den 1 mars
Håbohus Håbo 1,95 1,29 från den 1 juli
Östhammarshem Östhammar 1,2
Knivstabostäder Knivsta 0,75
Roslagsbostäder Norrtälje 1,9 1,1 procent från den 1 januari
Fakta: Uppsalahem
Läs också Fler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjning Hyresförhandlingarna har strandat i Vänersborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.