HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Högre hyra när förmåner försvinner

Finspång Upp till 800 kronor mer i månadshyra. Det blir effekten när Vallonbygden i Finspång tar bort flera av sina hyresrabatter. Enligt bolaget ska pengarna gå till ökat underhåll.

Den kommunägda hyresvärden i Finspång har under många år erbjudit sina hyresgäster olika former av hyresrabatter. Men nu har Vallonbygden beslutat att plocka bort samtliga. Vid årsskiftet försvinner de tre sista rabatterna som gällt låst rum, kvarboende och elsäkringsavgift. Sedan tidigare har bolaget även beslutat att plocka bort ungdomsrabatten.

– Det här med rabatter är lite förlegat och kom till i en annan tid när vi behövde locka folk att flytta till Finspång. I dag har vi en annan situation där det är hårt tryck på bostadsmarknaden. Vi har fullt uthyrt och en lång kö till lediga lägenheter, säger Jimmy Lundell, marknadschef på Vallonbygden.

Läs också"Det kom som en kalldusch"

Kvarboenderabatten, som gynnat de trognaste hyresgästerna, är den förmån som har nyttjats av flest. Cirka 700 hyresgäster, som bott hos Vallonbygden i mer än fem–tio år, har fått ett avdrag på 400–700 kronor på decemberhyran.

Men störst ekonomisk effekt är rabatten för låst rum. Ett 40-tal hyresgäster som haft ett rum plomberat i lägenheten har kunnat få ett avdrag på 600–800 kronor i månaden beroende på rummets storlek. Den minsta rabatten har berört elsäkringsavgiften för en handfull radhuslägenheter som klassats som villor av elleverantören och gett en högre kostnad. Det har Vallonbygden hittills kompenserat med ett avdrag på 159 kronor i månaden.

Samtliga rabatter har kostat Vallonbygden cirka 1,6 miljoner kronor årligen i tappade hyresintäkter. Pengar som nu i stället ska användas i en satsning på ökat underhåll, enligt bolaget.

Läs ocksåHyresrabatten allt mer ovanlig

– Jag kan förstå om folk känner en besvikelse över att de här rabatterna försvinner. Men pengarna kommer att gå tillbaka till hyresgästerna i form av mer underhåll. Vi har ett stort underhållsbehov och kommer satsa på ökade åtgärder framöver, förklarar Jimmy Lundell.

Exakt vad den ökade satsningen på underhåll består i är ännu inte klart. Men det handlar inte bara om att använda rabattpengarna, utan mer pengar kommer att skjutas till, förklarar Ralf Andersson, förvaltningschef på Vallonbygden.

– Vi vill och vi behöver satsa mer på underhåll framöver. Vi arbetar just nu med att ta fram en underhållsplan för de kommande tre åren, men den är inte klar än, säger han.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

Hyresgäster som Hem & Hyra varit i kontakt med är kritiska till att rabatterna försvinner och att det sker med kort varsel. De hyresgäster som haft rabatten för låst rum blir av med avdragen vid årsskiftet, vilket kan göra det svårt att hitta en annan bostad på den tiden.

– Vi har försökt att skicka ut informationen i god tid, men det anses nog som försent hur man än gör. Vi kommer att försöka lösa nytt boende till dem som behöver det, säger Jimmy Lundell på Vallonbygden.

Läs också Ligan som fixar rent i förråden Vallonbygden i hyrestoppen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.