HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Det kom som en kalldusch”

Finspång I slutet av september informerade Vallonbygden om att hyresrabatterna tas bort vid årsskiftet. Ett beslut som väcker en hel del reaktioner bland de boende.

En av dem som berörs av förändringen är Anna-Märta Adolfsson som har ett rum plomberat i sin trea.

– När min man dog blev jag erbjuden att låsa ett rum i lägenheten. Då fick jag en lägre hyra och kunde bo kvar, säger hon.

Läs ocksåHögre hyra när förmåner försvinner

Beskedet att möjligheten till låsta rum nu försvinner kom som en total överraskning för henne.

– Det kom som en kalldusch och det känns hastigt påkommet. Det är bara tre månader bort och blir 700 kronor mer i månaden för mig. Det är inte så lätt att hitta en ny lägenhet på den korta tiden. Jag vet inte om jag kan få mer bostadsbidrag eller om jag måste flytta. Jag är 90 år och vill gärna bo kvar, säger hon.

Hyresgästen Laila Eriksson har bott tretton år hos Vallonbygden och fått ett avdrag på decemberhyran under de senaste åren. Hon tycker det är synd att hyresvärden tar bort förmånen för de trognaste hyresgästerna.

Läs ocksåHyresrabatten allt mer ovanlig

– Som hyresvärd tjänar de ju på att folk bor kvar längre. De lägenheterna är mer välhållna och blir nog inte lika slitna som dem där folk flyttar ofta. Det är synd att rabatten försvinner, det har varit en bra uppmuntran, säger Laila Eriksson.

Hyresgästen Maria Wall är av samma åsikt.

– Det är tråkigt att det tas bort. Det har varit 500 kronor som kunnat gå till julklappar, säger hon.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

Pengarna ska användas för satsning på underhåll. Hur ser du på det?

– Det är inget jag tror på förrän jag ser det. Det som är bra är att man får snabb hjälp när något är trasigt, men här har det gått många år sedan det skedde något underhåll senast.

Läs också Ligan som fixar rent i förråden Vallonbygden i hyrestoppen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.