HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresrabatten allt mer ovanlig

Finspång Att Vallonbygden tar bort sina hyresrabatter är inget nytt fenomen. Enligt Hyresgästföreningen har det skett hos många hyresvärdar de senaste åren, men föreningen har ingen möjlighet att påverka beslutet.

– Det här är något som är helt upp till hyresvärdens godtycke, om de vill införa olika rabatter för sina hyresgäster eller inte. Rabatter är inget vi förhandlar, mer än vid infasningar av nya hyror efter en ombyggnad, säger Anita A:son Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping, Söderköping och Finspång.

Att Vallonbygden väljer att ta bort sina rabatter följer den trend som Hyresgästföreningen sett de senaste åren.

Läs ocksåHögre hyra när förmåner försvinner

– Rent allmänt verkar det här med hyresrabatter vara något som är på väg bort. Det är flera fastighetsägare som har plockat bort dem, säger Anita A:son Landegren.

Orsakerna till den utvecklingen varierar, enligt föreningen. Det kan vara allt från att rabatterna har ansetts vara svåra att administrera till att behovet har spelat ut sin roll.

Men borttagna rabatter kan komma att bli en fråga vid förhandlingen om hyrorna. I Vallonbygdens fall har rabatterna kostat cirka 1,6 miljoner kronor, pengar som nu hamnar som hyresintäkter i stället.

Läs också"Det kom som en kalldusch"

Behöver Vallonbygden höja hyrorna lika mycket framöver?

– Det är något man får diskutera. Det är upp till bolaget att redovisa vilka pengar man har och vad man tänker göra med dem. Det blir ju ett tillskott i kassan, men det viktiga är att se till att pengarna ligger kvar och jobbar i bolaget, säger Anita A:son Landegren.

Läs också Tomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång Ligan som fixar rent i förråden Vallonbygden i hyrestoppen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.