Annons

Sonen flyttar – kan värden säga nej till att överlåta kontraktet?

Foto: Gry Ellebjerg, Hyresgästföreningen

Jag har fått en fråga från en förtvivlad granne som riskerar att hamna på gatan på grund av hyresvärdens lite märkliga regler. På grund av språksvårigheter har jag tagit på mig att förmedla frågan. (Jag är ordförande i den lokala hyresgästföreningen.)

Läget är följande:

Min granne har bott i samma lägenhet i totalt 30 år på eget kontrakt. För cirka fem år sedan skrevs kontraktet över på hans son och min granne fortsatte att bo kvar som inneboende hos sonen.

Nu kommer sonen troligtvis att snart flytta ut och bilda egen familj och han önskar då få skriva tillbaka hyreskontraktet på sin pappa, något som hyresvärden nekar dem att göra. Det heter att förälder kan skriva över kontraktet på barn men barn kan inte föra över sitt kontrakt till förälder.

Då min granne som inneboende inte har några ”poäng” trots sina tidigare år som kontraktsinnehavare riskerar han nu att bli helt utan bostad.

Är det verkligen okej att en hyresvärd har dessa regler eller något man bara hittat på?

Oerhört tacksam för feedback som jag kan föra vidare till till min granne.

Undrar: Undrande

Det finns regler i hyreslagen som innebär att en hyresgäst under vissa omständigheter kan överlåta hyresavtalet till en närstående.

Både barn och förälder kan räknas som närstående och det finns därför inget som säger att ett barn inte kan överlåta kontraktet till en förälder.

Ett krav för överlåtelsen är att hyresgästen och den kontraktet ska överlåtas till har bott tillsammans varaktigt (ca tre år) och ha haft gemensamt hushåll, dvs hjälpts åt med att städa, laga mat, betala hyra och liknande.

Vad fint att du hjälper din granne! Kanske kan du som ordförande i den lokala föreningen hjälpa din granne ytterligare så han kan få kontakt med Hyresgästföreningens medlemsservice?

Senaste frågorna
Visa fler
Om Hyresakuten

Här kan du som medlem i Hyresgästföreningen få svar på juridiska bostadsfrågor.

Skriv till
Hyresakuten
Hem & Hyra
Box 7514
103 92 Stockholm

Skicka frågor via e-post:
hyresakuten@hemhyra.se

Vi svarar på frågor av mer övergripande intresse och i den mån vi hinner.

Vill du ha snabbt svar vänd dig direkt till Hyresgästföreningen
Där hittar du också fler frågor och svar.

Illustrationer: Ann-Li Karlsson.

Trygghet i boendet

Ja!
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.