Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Ingen ska tvingas flytta efter renovering

Marie Linder

I mitt bostadsområde är det alldeles för många unga vuxna, i flera fall tjugofemåringar och äldre, som tvingas bo kvar hos sina föräldrar trots att de inget hellre vill än att flytta hemifrån.

Om det bara var i mitt bostadsområde det såg ut så här vore det kanske inget problem. Men tyvärr är bostadsbristen lika utbredd i 240 av landets 290 kommuner.

Det är väldigt enkel matematik som ligger bakom. Slutar man bygga nya bostäder så blir det bostadsbrist.

Ibland undrar jag varför vi aldrig lär oss. När vi var i en liknande situation i slutet på sextiotalet så byggde vi i Sverige en miljon bostäder på bara ett decennium. Det byggdes en tredjedel var av bostadsrätter, villor och hyresrätter och staten gav ungefär likvärdigt ekonomiskt stöd till alla tre boendeformerna. På så sätt skapades en valfrihet för dem som sökte bostad.

Nu har det gått nästan femtio år och det som byggdes då behöver rustas upp. Men nu har staten glömt bort de likvärdiga förutsättningarna. Den som bor i bostadsrätt eller villa får subventioner i form av exempelvis rotavdrag. 20 miljarder bara under 2015.

Men när hyresrätten ska rustas upp så uteblir statens stöd. Då ska hyresgästerna stå för hela notan.

Det är inte rimligt att det ska vara sådan snedfördelning från statens sida. Därför arbetar vi i Hyresgästföreningen hårt för att få politiken att rätta till detta.

Vi driver på för ett renoveringsstöd till hyresrätten och för en mer rättvis skattereform. Hyresgäster ska inte missgynnas skattemässigt.

Men vi arbetar också tillsammans med de hyresgäster som bor i hus som ska upprustas. Vi bildar samrådsgrupper och arbetar för att de som bor också ska ha inflytande över hur deras hem rustas upp. Jag är övertygad om att det är när vi går samman och arbetar tillsammans som vi också får styrka och kan påverka.

Målsättningen vid all upprustning måste vara att ingen ska behöva lämna sin bostad för att man inte har råd att bo kvar när det är färdigt.

Jag möter varje vecka oroliga och ledsna människor som inte vet om de och deras familjer har råd att bo kvar efter en upprustning. Det är ett fattigdomsbevis för vårt samhälle att människor ska behöva känna så här. Jag tänker inte låta dessa människors berättelser vara ohörda.

Tillsammans är vi betydligt starkare än vi är en och en. Det var därför jag engagerade mig i Hyresgästföreningen för över 20 år sedan. Och det är därför du och ditt engagemang och medlemskap är så viktiga.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.