Annons

Hyresgäst försökte rädda chihuahua från attackerande bulldogg – hamnade på akuten

Stockholm En hyresgäst och en liten chihuahua överfölls av en kraftig amerikansk bulldogg i trapphuset. ”Hunden hade den i munnen och försökte döda den”, berättar hyresgästen som hamnade på akuten när han försökte rädda den lilla hunden. Efter en lång juridisk strid dömer Högsta domstolen en kvinna för vållande till kroppskada för hundöverfallet.
Foto: Privat/Pixabay
Chihuahuan "Smulan" och hennes husse blev överfallna av en amerikansk bulldogg i trapphuset.

Ibland mal de juridiska kvarnarna långsamt. Så är fallet med händelsen där en stor amerikansk bulldogg attackerade en liten chihuahua och hennes husse.

Historien börjar med att en man en septemberdag 2017 skulle gå ut och med sin frus chihuahua, som går under namnet ”Smulan”. Skälet till att han går ut med hunden är att hans fru är rädd för att hon tidigare har stött på lösa hundar i trapphuset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När mannen kommer ner i trapphuset och ska gå ut öppnas en lägenhetsdörr och ut springer två stora amerikanska bulldoggar, en ras som väger mellan 25 – 60 kilo och beskrivs som muskulösa.

Enligt en polisrapport börjar där en kamp på liv och död mellan en av hundarna, en stor hanhund och chihuahuan, en hundras, som väger mellan 1-3 kilo.

Hyresgästen beskriver hur hanhunden biter tag i den lilla hunden och lyfter upp den i munnen och skakar ”Smulan”.
”Den hade den i munnen i 15 sekunder och försökte döda den”, berättar hyresgästen i polisförhöret.

Läs ocksåDanskt hundförbud inget för Sverige

Till slut får hyresgästen loss chihuahuan ur hundens mun och tar henne i famnen. Men då ställer sig bulldoggen på baktassarna och försöker bita honom i halsen, enligt mannen.

Brottningsmatch med bulldoggen hos grannen

Mitt under tumultet kommer en granne ut och hyresgästen och den lilla hunden tar skydd i grannens lägenhet. Problemet är att en av hundarna har följt med in i lägenheten och hoppar på hyresgästen igen. Nu startar en brottningsmatch på golvet där mannen försöker få tag i hundens halsband.

När de väl får ut den stora hanhunden ur lägenheten har hyresgästen brutit ett lillfinger och har ett hundbett eller rivmärken på högra armen, enligt polisförhöret.

Läs ocksåHund i lägenhet - det här gäller

För hyresgästen slutade det med att han fick åka till närakuten och gipsa fingret, få såret tvättat och få en stelkrampsspruta. Den lilla chihuahuan var chockad och öm i kroppen men hade inga bitskador, enligt besöket hos veterinären.

Hyresgästen polisanmälde händelsen 2017 och det blev startskottet för en juridisk strid som ska ta fyra år att avgöra.

I de första polisförhören berättar den polisanmälda kvinnan att hundarna är hennes mammas men att hon bor i lägenheten och tar hand om hundarna medan mamman är bortrest. Hon berättar också att hundarna kommer från ett ”hem där de blev illa behandlade och modern ville ”rädda” dem så att de ej skulle avlivas”. Enligt henne är hanhunden livlig och lekfull men inte aggressiv.

Hunden öppnade olåst dörr och rymde

Hon berättar att hon lämnade hundarna i den olåsta lägenheten medan hon själv var i tvättstugan.

Annons

”Hunden, som är stor och livlig, måste ha hoppat upp på dörrhandtaget och på så sätt öppnat dörren, berättar hon.

Kvinnan erkänner inte något brott, ”då hon inte tycker att det är hennes fel och att inget som hon önskade skulle hända”, som hon säger i polisförhöret.

Efter hyresgästens polisanmälan dröjer det nästan tre år innan tingsrätten prövar ärendet 2020.

Tingsrätten konstaterar att den som har tillsynsansvaret för en hund har ett långtgående ansvar och att kvinnan har brustit när hon inte låste dörren vilket ledde till att hundarna kom ut och attackerade hyresgästen och chihuahuan.

Hon döms för vållande till kroppskada och att betala 30 dagsböter. Men av mannens krav på 15 000 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk, lyte och men för att han har värk i handen och fingret, blir det inget. Tingsrätten beslutar att han ska få 900 kronor, samma summa som han lagt ut på läkarvård. Skälet är att tingsrätten inte tycker att mannen tillräckligt tydligt visat att han fått men av händelsen.

 

Men kvinnan överklagar till hovrätten och kräver att hon ska frikännas helt och inte betala något skadestånd alls till mannen. Kvinnan hävdar bland annat att mannen varit medvållande till händelsen. Men Hovrätten går på tingsrättens linje och fastställer domen.

Högsta domstolen prövar det speciella målet

Därefter överklagar kvinnan till Högsta domstolen, som väljer att pröva ärendet. Ett smått unikt beslut med tanke på att Högsta domstolen årligen får in 6 000 överklaganden men bara tar upp 100 stycken per år.

Justitierådet Johnny Herre, som var med och avgjorde ärendet, berättar att Högsta domstolens roll är att bara ta upp ärenden där rättsläget är oklart och det saknas prejudikat för hur domstolar ska döma. I det här fallet är det inte tydligt vilket ansvar en hundägare har när hunden rymmer från en olåst lägenhet och attackerar en människa i trappuppgången.
– Rättsläget är oklart och därför ville vi förtydliga det men jag kommenterar inte innehållet i domen, säger han.

Kvinnan borde insett att hanhunden kunde skada någon

Nyligen kom Högsta domstolens dom i ärendet och precis som tingsrätten och hovrätten, går Högsta domstolen på hyresgästens linje och fastställer hovrättens dom.

Högsta domstolen skriver i sitt domslut att den hund som angrep målsäganden var en stor tung och kraftfull hanhund och att det framgår som troligt att någon av de två hundarna kunde hoppa upp mot dörren och öppna den med tassarna. ”Om hanhunden kom lös i trapphuset fanns det en överhängande risk för att den skulle komma att skada personer eller djur som den mötte”, står det i domen där det också konstateras att kvinnan genom att inte låsa dörren har tagit en stor risk som har lett till kroppskador på mannen. Kvinnan ska därför dömas för vållande till kroppskada.

Annons

”Hon borde också ha insett att det fanns en risk att i vart fall hanhunden skulle kunna ta sig ut i trapphuset och skada någon som passerade om dörren var olåst”, skriver Högsta domstolen.

Hans Rosenberg, presstalesperson för Svenska Kennelklubben, är inte förvånad över att kvinnan döms.

– Nej, dessvärre får hon stå sitt kast. Som hundägare måste du försäkra dig om att din hund inte skadar en annan hund, djur eller människa och det har hon inte gjort. Man måste låsa dörren efter sig om det finns en risk att hunden kan komma ut, säger han.

Han tycker det är bra att frågan om hundägares ansvar uppmärksammas.

– Det är många nya hundägare som har tillkommit de senaste åren så det är bra att de blir medvetna om att som hundägare blir man ansvarig för vad hunden gör, säger han.

”Ska vi förbjuda taxar också”

Svenska Kennelklubben tycker inte Sverige ska införa ett förbud mot vissa hundraser som till exempel Danmark har.

– Nej, vi arbetar mot ett förbud då det är svårt att bevisa om det alltid är en rashund eller blandras. Det är alltid hundägaren som är ansvarig för sin hund och känner du dig hotad av en hund eller hundägare så får du polisanmäla hundägaren. Alla hundar kan bita, både en tax och en retriever, ska man förbjuda dem också?

Men vad ska man göra om människor skaffar hundar som är aggressiva eller hotfulla?

–Föst får man försöka tala med hundägaren om inte det fungerar får man anmälan hundägaren till polisen. Viktigt att veta att det är få hundar som är aggressiva mot människor, problemet är oftast vem som äger och håller den i kopplet.

Fakta: Hundar som är förbjudna i Danmark
  1. Pitbull terrier
  2. Tosa inu
  3. Amerikansk staffordshire terrier
  4. Fila brasileiro
  5. Dogo argentino
  6. Amerikansk bulldog
  7. Boerboel
  8. Kangal
  9. Centralasiatisk ovtcharka
  10. Kaukasisk ovtcharka
  11. Sydrysk ovtcharka
  12. Tornjak
  13. Sarplaninac
Läs också Fler bostadsbolag förbjuder kamphundar Hundägare får bo kvar trots förbud mot kamphundar Lösa kamphundar skrämmer grannar - hyresgäst sägs upp Odell vill förbjuda kamphundar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.