HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hund i lägenhet – det här gäller

Tips & Råd Hundbajs, störande skall och lösa hundar. Hundar i lägenhet kan sätta grannsämjan på prov. Det här är dina rättigheter och skyldigheter.

Hem & Hyra har låtit undersökningsföretaget Skop fråga 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen om de har hund. Tio procent svarade ja.

Läs ocksåHär är reglerna för dig som har djur i hyresrätt

Hundar är därmed något mindre vanliga bland hyresgäster än bland andra – totalt har 13 procent av Sveriges hushåll hund.

Men det finns inget som säger att en stor villa är bäst för jyckar.

– De behöver inte yta att röra sig på hemma. De ska ändå inte motionera inomhus. Där är de mest stilla och sover – eller följer efter dig, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

Läs ocksåSå undviker du att föräldrafri fest spårar ur

Sällskap är viktigare än utrymme – och att hunden får komma ut och rastas tillräckligt ofta. Enligt Jordbruksverkets allmänna råd betyder det att de ska få komma ut minst var sjätte timme dagtid, oftare när det gäller valpar och gamla hundar.

Ändå är nästan varannan hundägare i Hem & Hyras undersökning borta hemifrån mer än sju timmar i sträck på dagarna.

Merparten av dem har dock någon annan som tar hand om hunden – kanske en dagledig granne som gläds åt att få sällskap och promenader men inte vill ha en egen hund.

Läs ocksåSå lär du dig grannens namn

Ibland blir det ändå problem.

Hem & Hyra har gått igenom de fall i Svea hovrätt där hyresgäster har blivit uppsagda och hundar har varit inblandade.

Oftast rör klagomålen att hunden står och skäller i lägenheten. Nästan lika vanligt är att grannar är rädda för hundar som får springa lösa.

Klagomål på hundhår i torktumlare, hundbajs på gården och dålig lukt förekommer också.

Ronny Carlsson på Nynäshamnsbostäder bekräftar den bilden.

– Hundar som står och skäller eller gnäller är ett problem. Ofta vet inte hundägaren om det och det kan ta tid innan grannar säger till. Då får vi be ägaren jobba på det eller lämna hunden till hunddagis, säger han.

Det är mycket ovanligt att hundar attackerar eller bits, men de kan ändå skapa otrygghet i bostadsområdena, berättar Ronny Carlsson.

– Värst är när hundar är okopplade. I regel har ägaren full koll på hunden men det hjälper ju inte den som är hundrädd.

Vill du veta mer om hur du får hunden att sluta skälla, hur man kan behandla hundfobi, vilken nytta hundar kan göra och vilka raser som passar olika typer av människor? Klicka på bilderna till höger.

Läs också Välj hundrasen som passar dig Så dyrt kan kattkisset bli
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.