Annons

Odell vill förbjuda kamphundar

Nyheter ​De så kallade kamphundarna ska bort, tycker bostadsminister Mats Odell och hotar med lagstiftning. Men förslaget saknar stöd i regeringen, enligt uppgifter till Hem & Hyra.

​Det var på måndagen som Mats Odell (Kd) gick ut i TV4 och ventilerade sina åsikter om så kallade kamphundar. Odell tycker inte att hundarna hör hemma i bostadsområden och vill i första hand förmå bostadsbolag runt om i landet att inrätta egna ordningsstadgar där de förbjuder hundar av vissa raser.

Annons
 
Sådana regler finns i dag hos en hel del bostadsbolag, men huruvida de håller för en rättslig prövning är oklart.
 
Men om inte bostadsbolagens egna regler förmår att få bort hundarna, flaggar Mats Odell för lagstiftning.
 
Sarah Lundgren är vikarierande pressekreterare hos Mats Odell.
 
Varför är det fokus på hyresområden, har man inte problem med kamphundar även i villaområden?
 
– Jo, problemet finns över hela landet. Men Mats Odells uppmaning riktas först och främst mot hyresvärdar för flerbostadshus. I dessa områden är kamphundarna många gånger ett större problem eftersom grannarna lever så tätt inpå varandra.
 
Ska man se Odells uttalande som en uppmaning till bostadsbolagen, de ägs ju av kommunerna?
 
– Mats Odell är bostadsminister med ansvar för de kommunala bostadsbolagen, men det stämmer att bolagen är kommunala. Detta är en uppmaning till bostadsbolagen. Men han har även sagt att det i ett senare skede kan bli aktuellt med en generell lagstiftning, säger Sarah Lundgren.
 
Men Mats Odell saknar stöd för sitt förslag inom regeringen. Eskil Erlandsson (C) är jordbruksminister och därmed ansvarig för djurfrågor inom regeringen. Och på Jordbruksdepartementet ställer man sig kallsinnig till Mats Odells uttalande.
 
– Regeringen har tidigare tagit ett beslut om att inte förbjuda kamphundar så det här ska ses som kristdemokratiskt förslag. Det är inget som regeringen ställer sig bakom, säger pressekreterare Ann-Katrin Nyman till Hem & Hyra.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Jason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangrepp Kennelklubben om hundattackerna mot människor: "Vi vill inte ha rasförbud" Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.