Annons

Hundägare får bo kvar trots förbud mot kamphundar

Stockholm Joanna Rothschild och Magnus Grabert får bo kvar i Hammarby Sjöstad med sina amstaffhundar Alice och Elton. Men det är på håret: hyresnämnden ger hyresvärden rätt att införa förbud, konstaterar att hyresgästerna brutit mot avtalet och därmed åsidosatt sina skyldigheter. Men hyresvärden Bo-Tryggs föreskrifter gäller inte samtliga hyresgäster och dessutom informerade man inte tillräckligt.

Det unga paret bytte till sig lägenheten i Hammarby Sjöstad sommaren 2009. De fick bytet godkänt i mitten av juni och när de flyttade in den 1 juli skrev den ena av dem på ordningsföreskrifterna. Där finns som sista och femtonde punkt ett förbud mot vissa namngivna hundraser.

– Det här är två skötsamma hundägare vars hundar aldrig gjort någon skada. Min personliga åsikt är att det åtminstone borde krävas en incident för att hyresgästerna ska tvingas flytta, säger parets jurist på Hyresgästföreningen Göran Walldin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är fruktansvärt att bli vräkt på en sådan här grund, säger Joanna Rothschild. Vi riskerar att bli hemlösa och hundarna är våra familjemedlemmar, hanen är en tio år gammal utställningschampion och tiken är en riktig soffpotatis.

Det har varit en tung tid sedan maj i år när de fick uppsägningen av bostadsbolaget. Samtidigt känner de stöd från hundkunniga, grannar och till och med bostadsministern.

– Många får fel uppfattning om hundraser som målas ut som farliga i medierna. Jag kallar det hundrasism. Kom och prata med hundägaren istället, så kan vi berätta, säger Joanna Rothschild.

Annons
Läs ocksåSkulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på provEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".

Hyresnämnden har nu gett hyresgästerna rätt att bo kvar. Men samtidigt ger den hyresvärden både rätt att skriva in ordningsföreskrifter och konstaterar att hyresgästerna ”åsidosatt sina skyldigheter”.

– Ordningsföreskrifterna finns inte med bland de som är inskrivna i själva kontraktet, det är inte tydligt att de kan leda till att man mister kontraktet, säger Göran Walldin och pekar på andra regler som att man ska skotta sin balkong men inte får sätta upp markiser som visserligen är finstilta men ändå finns med på hyresvärdens blankett för kontrakt.

​Hyresvärden Bo-Trygg har tagit med förbud mot vissa hundraser i kontraktet för att hyresgästerna ska känna sig trygga i deras hus. De ser det som ett sätt att utveckla hyresrätten som boendeform. Men alla hyresgäster har inte förbudet inskrivet i hyreskontraktet.

Läs ocksåVändningen: Efter vittnesmål om taxen Sigvard – kvinnan bor kvar på ÖstermalmEn tax spelade en viktig roll i förhandlingen i Hyresnämnden.

– Det ska vara lika, men ändringen har sin grund i ändrade förhållanden i samhället. Vi har hyresgäster som bott hos oss i decennier och då fanns inga kamphundar. Och i Stockholm är det många som byter till sig lägenheten till samma villkor, säger Kerstin Warvsten, administrativ förvaltare på Bo-Trygg.

Hon hade hellre sett en lösning där man sluppit gå till hyresnämnden med uppsägningen.

Annons

 – Vi försöker lösa på annat sätt i första hand. Om man får svårt att betala hyran till exempel, får man byta till en mindre lägenhet. Vi har föreslagit både att paret skulle byta till en hyresvärd utan hundförbud eller inackordera hundarna. Men här var det tvärnit.

Bolaget har inte tagit ställning till om de kommer att överklaga beslutet.

– Nu får vi läsa belutet ordentligt och se vad vi kan lära oss av den för att det inte ska bli missförstånd i framtiden, säger Kerstin Warvsten.

Läs också Barnens hamster blev biten av hyresvärdens hund – familjen blev uppsagd efter konflikt Hunden kissade inomhus - hyresgäst kan tvingas flytta Blev biten av grannens hund – nu riskerar hundens matte vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.