Annons

Allt fler odlar knark hemma

Östergötland De senaste tio åren har antalet narkotikaodlingar ökat kraftigt i Östergötland. Enligt polisen är den vanlige odlaren ofta en yngre man eller student i en hyreslägenhet.
Foto: Polisen
,

Ett odlingstält som gömts i en garderob eller plantor som dolts bakom luckor i köksinredningen. Narkotikaspanaren Fredrik Bratt vid Linköpingspolisen har stött på det mesta i jakten på cannabisodlingar.   

– Hyreslägenheter är vanligare än villor. Det är ju fler studenter och ungdomar än äldre som odlar och då faller det sig kanske naturligt att man bor i en lägenhet. Många är ostraffade sedan tidigare och de är inte lätta för oss att upptäcka, säger Fredrik Bratt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Östergötland gör polisen ett par tillslag i månaden i olika bostäder. Ofta är det tack vare tips från allmänheten.

– Det luktar väldigt kraftigt från cannabis och det är ofta det som man som granne kan lägga märke till. Många försöker även  mörka doften genom att spreja vanliga parfymer runt dörrkarmen, säger han.

De senaste tio åren har framställning av narkotika blivit ett allt vanligare brott. Sedan 2005 har antalet anmälda fall nästan femdubblats och utvecklingen är densamma både i Östergötland och på riksplanet. Men mörkertalet är sannolikt ganska stort.

Annons
Läs också

– Vi ser en tydlig ökning, trenden är att man odlar narkotikan mer och mer själv, säger Eva Nemec-Nordh, vice chefsåklagare i Linköping.

Men vad som är orsaken till uppgången är oklart. En teori är att tillgängligheten förbättrats, då utrustning och fröer lätt går att få tag på via nätet. En annan kan vara att högsta domstolen nyligen ändrade praxis och sänkte straffen för narkotikabrott.

– Det som förut gav tre års fängelse hamnar i dag på 1,5 år. Kanske värderar man riskerna med att odla som lägre nu när påföljderna har minskat rejält, säger Eva Nemec-Nordh.

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

Samtidigt vill vissa grupper göra cannabis lagligt. Men enligt polisen är drogen inte så oskyldig som en del påstår.

Annons

– Den är farlig och det är en tydlig inkörsport till tyngre droger. Vi vet till exempel att heroinister ofta börjar med cannabis, säger Fredrik Bratt.

Läs även: Odlaren riskerar att bli vräkt

Fakta: Narkotikaodlingar
Område/år 2005 2014 prel.
Linköping 4 12
Norrköping 5 10
Motala 2 2
Östergötland 14 51
Hela landet 205 899

Siffrorna visar antalet anmälda brott av narkotikaframställning i de tre största kommunerna i Östergötland. Brottet kan ge upp till tre års fängelse. Vid ringa brott böter eller högst sex månaders fängelse. Vid grovt brott upp till tio års fängelse.

Källa: Brå

Läs också Hyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter” Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.