Annons

Arankas fönster täcktes av spindlar: ”Totalpanik”

Kalmar Aranka Reineman får en oreglerad ångestreaktion om hon plötsligt får syn på en spindel och måste hålla fönstren stängda då de täcks av spindelväv. Samtidigt gör de stigande globala temperaturerna att allt fler spindelarter trivs i Sverige, särskilt i våra kustnära städer.
Aranka Reineman städar sitt fönster i Kalmar
Foto: Tindra Englund
När Aranka Reineman flyttade till Kalmar blev hennes spindelfobi ett betydligt större problem.

När Aranka Reineman 2018 flyttade från Uppsala till Kalmar fick hon en chock.
– Den första sommaren bodde vi i ett hus på Bremerlyckan som var helt täckt av spindlar. Det gjorde att vi trots värmen var tvungna att ha alla fönster stängda under kvällar och nätter, då de är nattaktiva.

Hon har varit oerhört rädd för spindlar sedan hon var liten och hennes liv i lägenheten i Kalmar blev därför ganska begränsat.
– Jag har haft en spindelfobi hela livet och får en snabb och helt ologisk och oreglerad ångestreaktion när jag ser en spindel. Det enda jag kan beskriva det som är total panik och det hjälper inte att folk säger något i stil med att ”den är mer rädd för dig än du för den”.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Trots att hon arbetar som läkare och i vanliga fall håller sig strikt till att tro på saker som är vetenskapligt bevisade har Aranka Reineman i desperation även införskaffat några spindelskrämmor som avger ett ljud som sägs skärmma spindlarna, något hon tycker verkar fungera sådär.

Annons

Hon har även läst på och lärt sig massor om spindlar men inte heller det har gjort att fobin har försvunnit.
– För de som lider av spindelfobi hjälper inte vetskapen om att de inte är farliga för att motverka den omedelbara skräckreaktionen, förklarar Aranka.

Efter att ha flyttat till ännu en totalt spindelinvaderad lägenhet i Kalmar bestämde sig därför Aranka Reineman för att göra en KBT-behandling. Något som har hjälpt henne till viss del. Dessutom utförde hennes nya hyresvärd inför sommaren 2022 en sanering av fasaden vilket minskade antalet spindlar avsevärt.
– Men om vi i framtiden ska flytta till en annan stad så kommer jag att göra min research i förväg och se till att vi flyttar någonstans med färre spindlar.

Annons
Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.
Fakta: Så minskar du antalet spindlar i lägenheten

Städa ofta. Om du regelbundet städar bort näten kommer spindlarna att flytta eftersom de då får svårt att fånga mat i din lägenhet. Det samma gäller för balkonger och andra utrymmen.

Om du har problem med mycket utomhussspindlar kan du be hyresvärden tvätta fasaden för att minska spindeltrycket på fastigheten.

Spindlar saknar luktsinne och har dålig hörsel därmemot är de väldigt känsliga mot vibrationer och kan i teorin skrämmas bort av dessa.

Eftersom många andra insekter dras till ljus drar sig även spindlarna dit då de vet att där finns gott om mat. Genom att släcka din utomhusbelysning kan du därmed minska mängden spindlar.

Läs också Här fixar hyresgästerna tak över huvudet åt taggiga grannar 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Därför kan du hitta dallerspindlar i din lägenhet Zeppelin, sex veckor, hittades övergiven i lägenhet sedan ägaren gripits

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.