Annons

Aros Energideklarationer hotar hyresgäster med uppsägning

Tobo Aros Energideklarationer höjer hyran på eget bevåg och säger till hyresgästerna att det saknas pengar till hyran. Sedan hotar de hyresgästerna med uppsägning.

– Många hyresgäster är livrädda, säger Klas Larsson på Hyresgästföreningen.

Den senaste tiden har Hyresgästföreningen fått telefonsamtal från hyresgäster i Tobo som känner sig hotade av hyresvärden Aros Energideklarationer.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Via lappar uppsatta i trappuppgångarna som inleds med ”Bäste hyresgäst” får hyresgästerna en varning för att de inte betalat full hyra.

”För det fall hyran i sin helhet inte är bokförd på vårt konto den 1 maj kommer kontraktet att sägas upp omedelbart”, står det i brevet som är undertecknat med Aros Energideklarationer. Några av hyresgästerna har dessutom fått personliga brev hem i brevlådan där de hotas med uppsägning och kronofogden.

Hyresgästföreningen har förhandlingsordning med Aros Energideklarationer, vilket innebär att bolaget inte får höja hyrorna utan att förhandla med Hyresgästföreningen först. Senast hyran förhandlades för Tobohusen var 2012, med den dåvarande ägaren Fagerhyltan.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

Enligt Klas Larsson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, handlar det om mellan 200 och 600 kronor per lägenhet som bolaget tar ut utöver den överenskomna hyran.

– Aros har gjort en egen tolkning av den senaste hyresöverenskommelsen. De sätter en egen hyra och så säger de till hyresgästerna att det saknas pengar till hyran. Sen använder Aros det som argument för att hota med avhysning om inte den oförhandlade hyran betalas, vilket är ett brott mot förhandlingsordningen, säger Klas Larsson.

Han tycker att Aros Energideklarationers beteende är under all kritik.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

– Etik, moral och hur man bemöter sina hyresgäster finns inte på Aros Energideklarationers agenda.  Vill man som hyresvärd på 2000-talet uppfattas som seriös bör man kommunicera med sina hyresgäster innan man skickar ut hotfulla brev om avhysning, säger han.
Hyresgästföreningen kommer att göra ett nytt försök att förhandla om hyrorna med Aros Energideklarationer. Men några hyreshöjningar kan det inte bli tal om, enligt Klas Larsson.

Annons

– Nej, de har ju inte skött sina åtaganden och vi har ju ansökt om åtgärdsföreläggande mot dem i hyresnämnden.

Hyresnämnden väntas ta upp Hyresgästföreningens ansökan om åtgärdsföreläggande under maj.

Aros Energideklarationer har tidigare ansökt om att få starta asylboende i Tobo. Men efter många tips om oegentligheter och att bolaget varit med i Uppdrag granskning, har Migrationsverket beslutat sig för att utreda bolaget närmare.

– Utredning pågår fortfarande mot Aros Energideklarationer, de är inte i närheten att teckna avtal med oss. En direkt upphandling i ett akut skede är inte heller aktuellt, sa Migrationsverkets pressinformatör Sophia Öhvall Lindberg till Hem och Hyra i mitten på april.

Hem & Hyra har sökt Aros Energideklarationers vd Maria Itskovskaya men utan att lyckas nå henne.

Läs även:

Aros Energideklarationer överklagar kommunbeslut

Aros Energideklarationers besiktning godkändes inte

Annons

Hot om vite på minst 50 000 för hyresvärd i Tobo

Aros Energideklarationer vill starta asylboende i Tobo

Migrationsverket granskar Aros Energideklarationer närmare

Skandalhusen i Tobo i Uppdrag Granskning

Ny vd för Aros Energideklarationer

Många frågetecken kring Aros Energideklarationer

Fakta: "Skandalhusen" i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholm Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd.

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i.

Sedan i höstas är Aros Energideklarationer ny ägare till Tobofastigheterna. Problemen med vanskötsel av fastigheterna har fortsatt. Bolaget har ansökt till Migrationsverket om att få starta asylboende i vissa av husen.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.