Annons

Aros Energideklarationers besiktning godkändes inte

Tobo Aros Energideklarationers besiktning av "skandalhusen" i Tobo godkänns inte. Nu har bolaget till den 25 mars på sig att göra om den. Annars riskerar de vite på minst 50 000.

Förra torsdagen förväntades Aros Energideklarationer infinna sig till ett möte med bygg- och miljökontoret i Tierps kommun för att delges ett beslut om vite. Men ingen representant från bolaget dök upp och mötet flyttades därför fram till i tisdags, då vd:n Maria Itskovskaya kom till miljökontoret för att ta del av beslutet.

Enligt en besiktning och åtgärdsplan som Aros Energideklarationer har gjort, behöver lägenheterna totalrenoveras.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Fel och brister som utgör en hälsofara eller stor olägenhet åtgärdas redan nu och kommer att vara avhjälpta innan utgången av februari”, står det även i underhållsplanen.

Bygg- och miljökontoret underkänner dock både planen och besiktningen.

Annons

– Besiktningen är gjord av deras fastighetsskötare, men vi kräver att den görs fackmannamässigt av en oberoende besiktningsman, säger Daniela Mattisson, bygg- och miljöinspektör i Tierps kommun.

Läs ocksåRåttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

Aros Energideklarationer har nu till den 25 mars på sig att leva upp till kommunens krav. Om de inte efterlevs riskerar bolaget att behöva betala vite på minst 50 000 kronor.

Hotet om vite är uppdelat på två delar. I första hand kommer kommunen döma ut vite på 50 000 kronor efter var sjätte vecka som hyresvärden inte kommit in med en lista över problem i fastigheterna.

Annons

Den andra delen består i att när hyresvärden väl lämnat in listan på problem och när och hur de ska åtgärdas, kommer kommunen döma ut ett vite på 15 000 kronor efter var sjätte vecka som de upptäckta problemen inte åtgärdats.

Läs ocksåKommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"Till vänster en bild på utsidan av ett hus och till höger en klisterfälla fullt med kackerlackor.

Läs även Hot om vite på minst 50 000 för hyresvärd i Tobo

Fakta: "Skandalhusen" i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholm Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd.

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i. Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på  22,5 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel. Summan justerades senare ned till 22,4 miljoner.

Sedan i höstas är Aros Energideklarationer ny ägare till Tobofastigheterna.

 

Läs också Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala Mögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten Tänk på det här under lägenhetsbesiktningen: Då ska du inte underteckna värdens protokoll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.