Annons

Attackerade Störningsjouren med strypgrepp – får bo kvar trots grannens larm

Göteborg Störningsjouren knackade på dörren och bad gästerna dämpa sig. Då ska mannen ha gått till attack med strypgrepp och kniv. En orolig granne såg allt genom sitt tittöga. Men än bor mannen kvar. Reglerna om störning gäller inte personal som bara är på tillfälligt besök, bedömer hyresnämnden.
Grannen såg hela händelseförloppet genom sitt tittöga, och gjorde en polisanmälan. Förundersökningen mot den aggressive mannen lades senare ned.
Foto: Pixabay
Grannen såg hela händelseförloppet genom sitt tittöga, och gjorde en polisanmälan. Förundersökningen mot den aggressive mannen lades senare ned.

Mannen är i 50-årsåldern och har bott i lägenheten i Göteborg i halva sitt liv. Redan förra sommaren ryckte Störningsjouren ut då hyresgästen stört sina grannar med hög musik sent på kvällen. Mannen fick senare en rättelseanmaning på posten, och fick betala kontrollavgift.

I vintras åkte två av Störningsjourens anställda ut på ett nytt larm till samma lägenhet. Mannen hade då en födelsedagsfest en vardagskväll, och grannar klagade på högljudda gäster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När mannen öppnat dörren och fått klart för sig att trygghetskonsulenterna tänkte skriva en rapport ska han ha blivit aggressiv. Först hotade han med att ge sig på både personalen och grannarna. Sedan ska han ha rusat fram och greppat med båda händerna efter den ene trygghetskonsulentens strupe, men fått tag i hans underkäke.

Den anställde lyckades slita sig loss, trycka tillbaka dörren och fly ut ur trapphuset tillsammans med sin kollega. Samtidigt ska den upprörde mannen ha jagat efter dem, beväpnad med en kniv.

Orolig granne gjorde polisanmälan

En granne bevittnade alltsammans genom tittögat i sin ytterdörr. Grannen polisanmälde händelsen, och kontaktade även hyresvärden. Värden reagerade i sin tur omedelbart på uppgifterna, och skickade en uppsägning till den aggressive mannen redan nästa dag.

Enligt bostadsbolaget har hyresgästen gjort sig skyldig till en särskilt allvarlig störning då han handgripligen attackerat trygghetskonsulenten och därefter jagat efter med kniv.

Annons

Mannen å sin sida förnekar att han gett sig på Störningsjourens personal, eller varit beväpnad. Däremot uppger han att han har en funktionsnedsättning som stundtals gör det svårt för honom att kontrollera sig själv och sitt tonläge. Mannen beskriver sig själv som en fridsam person som aldrig tar till våld. Under sina många år som hyresgäst i huset har han hittills skött sig väl.

Bevisat att mannen varit våldsam

När hyresnämnden prövat fallet konstaterar man att reglerna om särskilt allvarliga störningar gäller kringboende. Trygghetskonsulenten bor inte i området. Därför räknas inte attacken mot honom som grund för uppsägning.

Hyresnämnden anser det dock bevisat att hyresgästen har varit våldsam mot personalen. Det är i sig en allvarlig händelse, och ett brott mot mannens skyldigheter som hyresgäst.

Däremot håller inte bevisningen för att han, mot sitt nekande, verkligen var beväpnad. Det handlar heller inte om upprepade störningar, utan om enstaka händelser under många år som hyresgäst. Därför tycker hyresnämnden att mannen ska få behålla sitt kontrakt tills vidare.

UPPDATERING
Hyresvärden höll inte med om beslutet och överklagade till hovrätten. Där blev resultatet det rakt motsatta.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Inför hovrättsprövningen hade hyresvärden ändrat sig kring vilken del av hyreslagen som man grundade uppsägningen på. I stället för att hävda störningar, som i hyresnämnden, så menade bostadsbolaget i hovrätten att mannen inte har uppfyllt sin skyldighet att ”bevara sundhet, ordning och gott skick” inom fastigheten då han gav sig på trygghetskonsulenten.

Enligt hovrätten omfattas Störningsjourens personal omfattas av den aktuella bestämmelsen.

Hovrätten litar på vittnesmålen från grannen och Störningsjourens personal, och slår fast att mannen har betett sig hotfullt och använt våld vid det aktuella tillfället. Att mannen hänvisat till sitt funktionshinder och till många års skötsamhet spelar ingen roll.

Läs ocksåPeter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Därför mister han sitt lägenhetskontrakt och måste flytta ut.

Läs också Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Bovärden Henrik inspekterade spis – blev hotad med kniv: "Tänkte på min familj"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.