HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Berättade inte om vägglöss – spreds till grannarna i huset

Malmö Hyresvärden Akelius tror att mannen i Malmö under lång tid har levt tillsammans med vägglöss. Nu har ohyran flyttat vidare och det vill även värden att hyresgästen ska göra. Lusfrågan ska avgöras i domstol.

I somras slog boende i huset larm om att de hade upptäckt vägglöss i sina lägenheter. Men var kom djuren från? Experter kallades in för att undersöka fastigheten och lyckades med hjälp av sökhund spåra ohyran till en specifik lägenhet.

När hyresvärden till slut lyckades få kontakt med mannen som bodde där och ta sig in, i sällskap av socialtjänsten, uppdagades ett omfattande lusangrepp. Enligt rapporten från i höstas fanns det då vägglöss och spår av deras avföring i möbler, bakom lister och i eluttag.

Läs ocksåLisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng
Värden har dokumenterat vad man menar är omfattande lusangrepp i lägenheten. Nu används de som bevis i domstol.

”Det som mötte dem var en lägenhet full av vägglöss vilka även på grund av mängden kunde ses med blotta ögat”, står det i pappren som Akelius lämnat över till hyresnämnden.

Och vidare:

”Vid inspektionen filmade sökanden även levande vägglöss som sågs springa längs golvlisterna”.

Läs ocksåNadia och sonen bor i kappsäck efter lusterror från grannen: "Värden agerar för långsamt”lusangrepp, Märsta, Victoriahem, Nadia Berzizoui

Hyresvärden tror att det har funnits löss i lägenheten under lång tid men att konstaterar att mannen aldrig har slagit larm och bett om hjälp. I förlängningen ska detta ha lett till att djuren ostört kunnat föröka sig och sprida sig vidare in till grannarna. Nu vill Akelius kasta ut den utpekade hyresgästen.

I sin ansökan till hyresnämnden skriver fastighetsägaren att det som skett är så pass allvarligt att bostaden ska anses förverkad. Mannen som har bott i huset i snart tjugo år har redan blivit uppsagd. Nu ska hyresnämnden granska fallet och avgöra hans framtid.

Läs ocksåKvinna vräks efter 20 år: ”Otroliga mängder löss”löss, vägglöss, hyresnämnden

Mannen har inte svarat på anklagelserna. Hem & Hyra har utan framgång sökt honom.

Tips och råd – så undviker du vägglöss

Enligt en saneringsfirmas beräkningar krävs det en totalsanering för hundratusentals kronor av bostaden för att få bort vägglösen och göra den beboelig. Golvet, alla lister och eluttag måste rivas ut för att inga djur ska finnas kvar.

För ett år sedan kastades en av MKB:s hyresgäster ut under liknande omständigheter. Värden hade konstaterat att det fanns ohyra i lägenheten men hyresgästen vägrade i det fallet att släppa in saneringsfirman som fjorton gånger fick vända hem i oförättat ärende. Även i det fallet ansåg fastighetsägaren att hyresgästens beteende hade bidragit till att öka antalet löss. Hyresnämnden gjorde bedömningen att den boende hade ”åsidosatt sina skyldigheter” och gav grönt ljus för att kasta ut hyresgästen.

Fakta: Vägglusen suger blod

Vägglössen som kan bli mellan 5 och 6 millimeter långa är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. De är blodsugande och dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. Vägglusen kan gå i dvala i månader utan att äta.

I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod på. Den gömmer sig av den anledningen gärna nära sängar.

En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.

Källa: Anticimex

Fakta: Så undviker du vägglöss
  • Håll resväskan stängd när du bor på hotell. Placera den inte under sängen, utan hellre på en stol mitt i rummet.
  • Packa upp väskan utomhus, absolut inte på sängen! Frys eller tvätta innehållet i 60 grader om du misstänker vägglöss.
  • Undvik begagnade sängar, sängbord, textilier och soffor eller undersök dem noga innan du tar hem dem
  • Om du får bett under natten, leta efter små blodfläckar på lakanet och svarta fläckar på eller kring sängen.
  • Kontakta genast värden eller värdens saneringsföretag om du får problem med vägglöss i din lägenhet.
Läs också Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare Christian kräver Edshus på ersättning för lusdrabbad säng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.