HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Betalade för trasigt torkskåp – i 18 år

Nyheter ​Gösta Andersson och hustrun Inger betalade 45 kronor i månaden i 18 år för ett trasigt värmeskåp. Skåpet var aldrig inkopplat och nu kräver Gösta Andersson en ursäkt av hyresvärden. – Det är skandal att det ska få lov att gå till så här, säger han.

​Paret Andersson flyttade in i lägenheten i Enskede i södra Stockholm vintern 1990. Lägenheten var en ersättningsbostad som de fick av värden Svenska Bostäder eftersom deras egentliga bostad var mögelskadad.

Gösta Andersson reste mycket i tjänsten och det var hans hustru Inger som höll i trådarna när det gällde den nya lägenheten.
Inger gick bort förra året och Gösta bytte kort därefter lägenheten mot en mindre Upplands Väsby för att komma närmare sin arbetsplats.
I samband med lägenhetsbytet besiktigades lägenheten av Svenska Bostäders personal. Det uppdagades då att paret Andersson under alla år betalat 45 kronor extra i tillval för någonting i lägenheten. Summan var inbakad i grundhyran och paret hade aldrig reflekterat över den extra kostnaden.
Gösta Andersson tog kontakt med förvaltaren som förklarade att tillvalet gällde ett torkskåp i badrummet.
Skåpet sattes in 1987, tre år innan paret Andersson flyttade in, och hade beställts av den tidigare hyresgästen. Tillvalet följde sedan med till nästa hyresgäst, men ingenstans framgick det på kontraktet.
 
Inte blev det bättre av att torkskåpet hela tiden varit trasigt; det fanns inget luftsug och nödvändiga sladdar var inte inkopplade, enligt Gösta Andersson.
– Vi tänkte aldrig på vad det var för typ av skåp. Det stod ett skåp i badrummet helt enkelt och min fru använde det som städskåp, säger han och fortsätter:
– Hade vi vetat att det var ett torkskåp hade vi givetvis krävt att få det installerat, i synnerhet eftersom vi betalade för det.
Totalt sett betalade paret Andersson 10 000 kronor för skåpet under årens lopp och det var inte acceptabelt, enligt Gösta som tog kontakt med värden och krävde pengarna tillbaka.
Men förgäves. 
Värden vägrade att betala några pengar till Gösta Andersson. Ett tillval följer alltid med till nästa hyresgäst och Göstas hustru Inger informerades muntligen om torkskåpet vid kontraktskrivningen, hävdade Svenska Bostäders jurist.
Gösta Andersson drev ärendet till hyresnämnden för att försöka till stånd en förlikning. Han förklarade situationen och bestred å det grövsta påståendet om att hans fru kände till omständigheterna kring skåpet.
Det blev ingen förlikning. Ord stod mot ord och hyresnämnden valde därför att avskriva ärendet.
Svenska Bostäders jurist, Sarah Juhnell, förklarar att det helt enkelt inte var möjligt att nå en uppgörelse. Bolagets rutiner är att informera nya hyresgäster om tillval i samband med kontraktskrivning och det finns ingen anledning att betvivla att så även skett här, enligt Sarah Juhnell.
Om Gösta hade påtalat bristerna under tiden som han bodde i lägenheten, skulle Svenska Bostäder ha kunnat åtgärda felet, menar hon.
 
Gösta Anderssons enda chans är nu att driva ärendet i tingsrätten, en vansklig process där han riskerar att få bekosta motpartens rättegångskostnader.
Och det är inte pengarna han är ute efter, förklara Gösta Andersson. Det han främst vill ha är upprättelse.
Det var hans fru som tecknade kontraktet på lägenheten och han tycker att bostadsbolagets jurister betett sig illa när de ifrågasatte hennes trovärdighet i hyresnämnden.
– Jag vill att de ska be om ursäkt. Min fru hade ingen aning om att skåpet kostade extra och hon reflekterade aldrig över vad det var för ett skåp, säger Gösta Andersson som vill varna andra hyresgäster för dolda kostnader på hyresavin.
– Det är skandal att det ska få lov att gå till så här. Det är omöjligt att jag är den enda i landet som är drabbad. Alla hyresgäster bör ta kontakt med sina hyresvärdar och kräva en tydlig specifikation av vad som ingår i hyran, säger han.
 

Läs också Nu kan tillval bli ännu dyrare Lag ska ge mer valfrihet - men tillvalen kan bli dyra i längden Hyresvärd nekar egen diskmaskin Billigare lägenheter kan bli verklighet i Helsingborg Ingen ny lag om tillval

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.