Borgensavgiften inte för hög i Ale
Hyresgästföreningen har företrätt medlemmar på flera håll i landet för att få prövat om kommunernas borgensavgifter är rätt satta. Det är en avgift som läggs på allmännyttiga bostadsbolag som har lån med kommunal borgen eftersom bolaget inte ska ha några fördelar jämfört med sina privata konkurrenter.
Många allmännyttiga bolag har fått sina borgensavgifter höjda med hänvisning till de förändringar i lagen för kommunala bostadsbolag som trädde i kraft första januari 2011.
Hyresgästföreningen har i flera fall företrätt medlemmar som klagat på höjningen, bland annat i Alvesta, Ulricehamn, Trelleborg och Lysekil. Hittills har det dock inte föreningen lyckats leda i bevis att någon av avgifterna varit för höga.
Nyligen beslutade förvaltningsrätten i Göteborg att Ale kommuns höjning av borgensavgiften, från 0,2 procent till 0,5 procent var helt i sin ordning.
Hyresgästföreningen menar att det handlar om en otillåten värdeöverföring till kommunen, en slags extraskatt för bostadsbolagets hyresgäster. Kommunen hävdar att höjningen är en anpassning till de förändringar i lagen som trädde i kraft 2011.
Nu har förvaltningsrätten slagit fast att borgensavgiften inte strider mot lagen. Det har inte gått att leda i bevis att det handlar om en otillåten värdeöverföring till kommunen, enligt rätten, men Hyresgästföreningen har överklagat till kammarrätten. För att få frågan prövad där krävs dock att kammarrätten ger prövningstillstånd.
– Vi menar att målet är av vikt för den framtida rättstillämpningen, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.
Under hösten väntas förvaltningsrätten avgöra om Mölndals kommuns borgensavgift är riktig. Lennart Sjöstedt menar att Hyresgästföreningens bevisning är ännu tydligare i det fallet.
– Vi har i det fallet anlitat en finanskonsult som granskat siffrorna, säger Lennart Sjöstedt.