Annons

Nora lättar på borgensavgiften

Nora Mer underhåll till hyresgästerna och mindre pengar till kommunen. Det blir resultatet efter att Nora kommun sänker sin borgensavgift.

Efter flera års kamp lyssnade till slut Nora kommun på Hyresgästföreningen och sänkte borgensavgiften för Norabostäder.

Avgiften till för utjämna konkurrensen som uppstår mellan privata och kommunala hyresvärdar när hyresvärdar tar lån, men har för vissa kommuner blivit ett sätt att få in pengar till kommunens verksamhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen i Nora har argumenterat att i dessa dagar då räntorna generellt är låga, är en borgensavgift på 0,45 procent för hög.

Och nu sänks avgiften till 0,35 procent efter ett beslut av Nora kommun. I Örebro län ligger borgensavgiften på mellan 0,25 – 0,35 procent.

Annons

– Det här känns jättebra, jag tycker att det gått åt rätt håll och de börjar förstå vad vi pratar om – det vill säga att borgensavgiften inte är en kassako som de ska plocka pengar ur utan att den ska utjämna försprånget kommunala bostadsbolag har. Det ska politikerna i Nora verkligen ha äran för, säger Ingegärd Gustavsson som är ordförande i Hyresgästföreningen i Nora.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

– Det blir mer pengar för Norabostäder att underhålla med och kan ha lite längre underhållsplaner. Inte lika mycket brandkårsutryckningar. Vi har ju många trähus i Nora och de kräver underhåll. 

Från 2011, då avgiften infördes, låg den på rekordhöga 0,6 procent i Nora för att året efter sänkas till 0,45.

Annons

Trots sänkningen, låg Noras borgensavgift fortfarande högre än i övriga länet och Hyresgästföreningen har gång på gång påtalat att den borde sänkas.

Läs ocksåHyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!”Byggcontainer med slängda lister och socklar i trä. Porträtt på Karin Johansson. Hon är kritisk mot konceptrenoveringarna i hennes hus på Bergsgatan i Gävle.
Fakta: Borgensavgift

Från och med januari 2011 ska kommuner med ett kommunalt bostadsbolag ta ut en borgensavgift av bolaget om de går i borgen för bolaget vid lån och kreditansökningar. Tidigare har avgiften varit frivillig.

Anledningen till att kommunen går i borgen är att bostadsbolaget då ofta får bättre villkor hos banker och kreditbolag.

Läs också Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting Nya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland Oansvarigt eller det enda rätta? - Eidars lån skapar debatt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.