Annons

Nya riktlinjer kan kosta Alingsåshem 60 miljoner

Alingsås Kommunen slutar gå i borgen för Alingsåshem. Bolaget varnar för chockhöjda kostnader – som på sikt kan ge högre hyror.

När Alingsås ska utvecklas får hyresgästerna betala dubbelt. De två största partierna i kommunen är överens om att satsa på en överdäckning av motorvägen och att skapa ett nytt bostadsområde med drygt tusen nya bostäder som kallas A+. Satsningarna får alla vara med och betala för via skattesedeln. Men för hyresgästerna kommer satsningarna också innebära höjd hyra. Det menar i alla fall Alingsåshem.

Om kommunen ska kunna låna till sina nya satsningar, och dessutom göra det till goda villkor, kan de inte ha för stora borgensåtaganden. Därför har kommunen beslutat att inte längre gå i borgen för Alingsåshem. Och de borgensåtanden som de har för bolaget i dag, på drygt 1,3 miljarder, ska avvecklas helt fram till 2021.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt bolagets beräkningar kommer det innebära ökade lånekostnader med 60 miljoner de närmaste 10 åren. Något som kommer synas på hyresavierna för bolagets hyresgäster. Cirka 150 kronor mer per månad och lägenhet räknar de med att de kommer vara tvungna att ta ut för att finansiera merkostnaderna. Det går att läsa i bolagets remissvar kring kommens nya finansriktlinjer, där beslutet om att kommunen inte längre ska gå i borgen finns med.

Annons

Kommunalrådet Joakim Järrebring (S) menar att beslutet var nödvändigt.

– Vi som kommun står inför jättestora investeringskostnader de närmaste 10 åren. Det gäller att vi ser till kommunen har möjliget att finansiera detta. Vi har en akut bostadbrist som ackumulerats de senaste åren, ska vi klara av att ta vårt ansvar måste vi använda våra tillgångar på ett så effektivt sätt som möjligt.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

Att kommunens hyresgäster skulle drabbas håller han inte med om. Han tror inte på den kalkyl som bolaget tagit fram.

Annons

– De har räknat med de villkor som de har idag. Det finns nya regler nu kring borgensavgifter, att de ska vara på en marknadsmässig nivå, och då gör det ingen skillnad, säger Joakim Järrebring (S).

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.