Annons

Gruvan lockar – här är chaufförerna som trivs i norr

Pajala Gamla sjukhem, skolor och andra offentliga byggnader omvandlas till lägenheter i Kangos och Junosuando dit chaufförer från hela Sverige flyttar för att jobba åt gruvan.
Foto: Ulrika Vallgårda
Kurt Eriksson från Folketshusföreningen som hyr ut lägenheterna i Allhuset och några av hyresgästerna på Skolvägen 8: Matz-Eric Nilsson, Jonas Nyberg, Jimmi Norin och Hubert Lantto.

– Jag trivs med lugnet i Norrland, säger Jimmi Norin från Småland
Han tog beslutet att flytta från Mullsjö till Kangos 2019. Medan många av de andra chaufförerna pendlar, har han valt att skriva sig i Kangos och hälsar bara på i Mullsjö en gång i halvåret.
– Jag ville ju komma upp till Norrland så jag sökte jobb som lastbilschaufför på Kaunisvaara Iron och det har varit kanonbra.
Han har alltid tyckt om Norrland, berättar han.
– Jag gillar miljön, folket, klimatet och allt. Det är så skönt att slippa stressen.

Jimmi Norin har skrivit sig i Kangos och reser bara tillbaka till Mullsjö en gång i halvåret.

På fritiden promenerar han gärna eller far runt och upptäcker omgivningarna. Han har inte behövt känna sig ensam eller isolerad.
– Jag har ju fina vänner här i korridoren och sedan har jag lärt känna lite folk i byn.
Med sina grannar har han mycket socialt umgänge i det gemensamma köket och det mysiga allrummet med kamin. Eller så sitter de – som den här soliga dagen – och dricker kaffe utanför på altanen.
– Vi brukar äta tillsammans, vi fikar och pratar i soffan och ser på tv. Ibland åker vi och handlar och lagar mat ihop.

Här i allrummet brukar de fika och titta på tv tillsammans, berättar Jimmi Norin.

Trycket på hyreslägenheter har blivit stort i Kangos och Junosuando sedan man började bryta malm i Kaunisvaara norr om Pajala för snart nio år sedan. Efter det första gruvbolagets konkurs blev det en nedgång, men nu blomstrar gruvverksamheten igen.

Gruvans malmtransporter utgår från Junosuando och hit, och även till grannbyn Kangos, flyttar chaufförer från hela landet för att jobba. I samhällen där det knappast har funnits något enda flerfamiljshus tidigare är trycket på hyresbostäder stort och nya lösningar föds.
Emilia Engrund jobbar i ett företag som hyr ut lägenheter i Junosuando. Hon berättar att de har köpt gamla distriktssköterskemottagningen, en före detta skola och ett tidigare äldreboende och byggt om allt till lägenheter.
– Det ringer folk hela tiden. Vi har lång kö.

Annons
Emilia Engrund jobbar i ett företag som hyr ut lägenheter i Junosuando. Byggnaden bakom henne är den gamla distriktssköterskemottagningen som har byggts om till lägenheter.

Kurt Eriksson äger gamla lärarbostaden i Kangos där det inryms fyra lägenheter. Han bor i en och hyr ut tre. Han är också med i styrelsen för Kangos Folketshusförening som äger och driver det så kallade Allhuset i byn. I det finns det en stor idrottshall som Kangos friskola och Kangos IK nyttjar. Det har även ett fik där ungdomarna brukar träffas och spela biljard samt ett litet gym.

Pengarna som föreningen får in på hyran går till driften av huset där byns idrottshall finns, berättar Kurt Eriksson.

I den andra delen av huset var det tidigare ett vårdhem, men när kommunen la ner byggde föreningen om det till åtta enrumslägenheter. Pengarna som man får in på hyran går till driften av idrottshallen, gymmet och fiket.
– Kommunen har ingenting kvar här längre och vi får inga statliga eller kommunala bidrag, utan det är vi själva som måste betala. I början var det kämpigt att få alla lägenheter uthyrda, men nu är det fullt, säger Kurt Eriksson.

Den gamla lärarbostaden i Kangos är också ombyggd till lägenheter.

Majoriteten av hyresgästerna är chaufförer, men Hubert Lantto, 88, är pensionär. Han sålde sitt hus för tre år sedan och flyttade hit.
– 2018 var det mycket snö hela vintern och det kom mera snö ända fram till april. Jag har en ryggskada så jag kan inte skotta utan måste ha hjälp hela tiden. Det gick inte att bo ensam i huset, förklarar han.

Annons
Hubert Lantto tycker det är skönt att slippa skotta snö.

Han gillar sitt nya boende, en etta med kök för 4100 kronor i månaden.
–Jag behöver inte skotta snö och inte göra någonting, bara njuta av livet.
Hyresgästerna Jonas Nyberg pendlar till Norrbotten från Uppsala, Matz-Eric Nilsson från Frövi norr om Arboga.
– Jag har aldrig bott i den här typen av boende förut. Man har ju något eget samtidigt som man har den sociala kontakten om man vill det. Jag var lite skrajsen i början, men det har varit klockrent, säger Matz-Eric Nilsson.

Fakta: Kaunisvaaragruvan

1918 upptäcktes järnmalm i området runt Kaunisvaara i Pajala kommun, men det dröjde ända till 2012 innan det kanadensiska företaget Northland Resources startade gruvbrytning. Bolaget gick i konkurs, men 2018 återupptog Kaunis Iron gruvbrytningen.

Fakta: Det här finns i Kangos

•Kangos är en tätort i Pajala kommun, belägen vid
Lainioälven.
•I samhället finns bland annat en friskola, livsmedelsbutik, bensin- och dieselpump, post, busshållplats, gym, kafé och kyrka.
•Norr om Kangos finns en lämning efter en lägerplats från stenåldern.

•258 invånare bodde i Kangos 31 december 2019, vilket var 6 fler än föregående år.

När kommunen la ner skolan i Kangos startade man istället en friskola i byn.

 

 

Fakta: Här bor chaufförerna

•119 chaufförer arbetar inom Kaunis Irons landsvägstransporter som utgår från Junosuando.
•79 förare bor i Norrbotten och pendlar in till Junosuando. 32 förare bor utanför länet och 8 bor i Finland och pendlar till Junosuando.
•Flertalet chaufförer efterfrågar ett boende med låg månadskostnad, dusch och WC, möjlighet att laga mat och att kunna sova bra.

Läs också Guide till hemförsäkringar Hem & Hyra har kartlagt en döende landsbygd – men här är byn som vägrar ge upp Får inte komma in under pandemin – nu längtar de till Finland Kriskommuner söker akut hjälp för att riva och rusta – "bra men kommer inte räcka" Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt Outhyrda bostäder i Norrland kostar miljoner - varje månad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.