HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Checklista mot otillåten andrahandsuthyrning

Nyheter I takt med att bostadsbristen sprider sig ökar den otillåtna andrahandsuthyrningen. Nu lanserar Fastighetsägarna en checklista till hjälp för hyresvärdar som misstänker att allt inte står rätt till i husen.
Fastighetsägarna vill motverka otillåten andrahandsuthyrning som ofta innebär osunda boendevillkor och ockerhyra.

Branschorganisationen Fastighetsägarna anser att otillåten andrahandsuthyrning och svarthandel med kontrakt är ett samhällsproblem som leder till att hela hyresmarknaden fungerar dåligt.

För att bidra till att fler förstahandskontrakt kommer ut på den öppna marknaden lanserade organisationen i våras en checklista att ta till vid misstanke om svarthandel. I dagarna lanserades uppföljaren; Checklista för att motverka otillåten andrahandsuthyrning.

Läs ocksåRiskerar kontrakt efter otillåten andrahandsuthyrning

När nyheten presenterades i en artikel på organisationens hemsida uttalade sig Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

– Många medlemmar vänder sig till oss för att få veta vad som gäller juridiskt, vilka skyldigheter och rättigheter man har som hyresvärd och hyresgäst samt för att få råd och stöd. Checklistan ska kunna svara på dessa frågor samt kunna användas i arbetet med att minska den otillåtna andrahandsuthyrningen, sade hon.

Hyresvärdarna tipsas bland annat om att förebygga och informera hyresgäster om gällande regelverk samt samla in så mycket bevis som möjligt innan det är dags att agera. De fullständiga checklistorna hittar du här. 

Läs ocksåSvårt att kartlägga andrahandsuthyrning

Men det är inte bara Fastighetsägarna som vill komma tillrätta med svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning. Just nu pågår en statlig utredning som behandlar samma problem. Återstår dock att se vad utredarna kommer fram till.

”Åtgärder mot handel med hyreskontrakt”, där även problemet med oskäliga hyror vid andrahandsuthyrning ingår, redovisas först senare i höst – dock senast den 2 november.

Läs också Glömde spisen - vräks för svartkontrakt Här är hyresgästerna som aldrig lockats av flyttvågen Explosion av förrådsinbrott under pandemin – här är de värst drabbade kommunerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.