HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Svårt att kartlägga andrahandsuthyrning

Nyheter Regeringen vill ha statistik för att kartlägga andrahandsuthyrningens omfattning. Med den statistik och de uppgifter som finns i dag blir det svårt.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) ser andrahandsuthyrning av villor och bostadsrätter som en viktig del för dämpa bostadsbristen. En utredning, ledd av Statskontoret, ska senast den sista juni i år komma med förslag för att öka uthyrningen av privatbostäder, har Hem & Hyra tidigare rapporterat om.

– Vi behöver underlätta för människor att hyra ut del av bostaden. Privatuthyrning är ett viktigt komplement till den ordinarie bostadsmarknaden, sa bostadsminister Peter Eriksson, bland annat då.

Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.

En del i uppdraget är att ge förslag på hur man ska kunna ta fram statistik över antalet hushåll som hyr ut hela eller del av en bostad. Något slags register över antalet inneboende och andrahandshyresgäster, med andra ord.
Det saknas helt idag och Åsa von Sydow på Statskontoret, som leder utredningen, har i dag inga idéer om hur ett sådant register skulle kunna skapas.

Annons

– Vi håller på att inventerar vad som finns i dag och vad man skulle kunna tänkas göra. Hittills har vi inte hittat något verktyg. Jag hoppas ha bättre svar om några månader, säger Åsa von Sydow.

I dag finns ett schablonavdrag på 40 000 kronor. För intäkter över den summan ska villaägaren eller bostadsrättsinnehavaren skatta 30 procent på överskottet av uthyrningen. Det innebär att den som hyr ut men har mindre intäkter än så för uthyrningen inte behöver göra någon som helst redovisning till Skatteverket.

Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

Det finns inte någon kartläggning av eventuellt mörkertal, det vill säga dem som låter bli att redovisa skattepliktiga uthyrningsinkomster, enligt Maja Fröman på Skatteverkets presstjänst.

Annons

Dock finns det uppgifter som visar på en ökning av antalet skattepliktiga uthyrningar som redovisats mellan 2013 och 2015. Under 2015 redovisades 54 270 privatuthyrningar, vilket är en ökning på 4 000 uthyrningar jämfört med året innan.

Läs också Hyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronor Unik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyra Ockupanterna vägrade flytta – uthyraren krävs på 180 000: ”Helt absurt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.