Annons

Dalstjärnan undvek konkurs

Avesta ​Bostadsföretaget Dalstjärnan AB som äger 700 lägenheter i Krylbo och Karlbo i Avesta kommun, klarade sig från konkurs genom att betala en del av vad företaget är skyldigt värmeleverantören Biovärme.

​Dalstjärnan, f d Korona bostäder, har länge haft ekonomiska problem och deras lägenheter tvångsförvaltas tills vidare  av kommunala Gamla Byn.
Det kooperativa företaget Biovärme med bas i södra Dalarna levererar värme till lägenheterna i Karlbo och hade begärt att Dalstjärnan skulle försättas i konkurs. Men vid förhandlingarna vid Falu tingsrätt i dag drog Biovärme tillbaka sin begäran sedan Dalstjärnan betalat en del av sina skulder.
 – Det går inte att säga vad som är bäst för hyresgästerna i det här fallet, säger jurist Marie Hammerin-Söderström på Hyresgästföreningen i Borlänge. Hade det blivit konkurs hade lägenheterna med största sannolikhet sålts och vid försäljningar vet man aldrig vad som händer.
Men konkurshotet för Dalstjärnan är långt ifrån avvärjt.
Innan oktober månads utgång kommer en ny konkursförhandling att hållas, denna gång på begäran av Fortum i Stockholm. De har levererat värme till Krylbolägenheterna och deras fordringar är större än Biovärmes.
Inom 14 dagar hoppas Marie Hammerin-Söderström att det ska bli en ny förhandling om tvångsförvaltning i Hyresnämnden. Till dess förvaltas alltså Dalstjärnans lägenheter av det kommunala bostadsföretaget Gamla Byn som tidigare ägde lägenheterna.

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.