HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Därför kissar katten på fel ställe – det här kan du göra

Dalarna Stress, sjukdomar eller att katten är okastrerad. Det är de vanligaste orsakerna till att en katt kissar på fel ställe.
Djursjukskötaren Ulrika Lundgren håller en vit katt i famnen.
Foto: Camilla Edberg
Ulrika Lundgren, här med katten Karl-Erik, är specialiserad på katter med olika problem. Hon har flera tips på vad man kan göra om katten kissar på fel ställe.

Det är framför allt okastrerade katter som med sitt urinerande orsakar stora skador i bostäder. I första hand gäller det hankatter, vars urin dessutom luktar mycket starkt.

– Den lukten går inte att jämföra med något annat, säger Ulrika Lundgren, leg djursjukskötare på Anicura Kumla Djursjukhus och specialiserad på katter med olika problem.

Läs ocksåÄldre kvinna vräks för kattkiss

Även om det är långt ifrån lika vanligt händer det att också okastrerade honkatter urinerar inomhus. Både hon- och hankatterna gör det för att markera revir, för att visa andra katter att de ska hålla sig undan.

– Urinmarkering kan man lätt känna igen då katten oftast sprutar en horisontell urinstråle på lodräta ytor som till exempel väggar och soffor. Syftet är att lämna ett ”visitkort” så att andra katter vet att den har varit där.

Oftast upphör problemet om katten kastreras. Men om den utsätts för stress kan beteendet återkomma. Katter kan till exempel bli stressade av en ny familjemedlem – ett barn eller ett nytt husdjur. Andra saker som kan få en katt att känna stress är om den har bytt miljö, bytt ägare eller är understimulerad.

Läs ocksåDe bor i Sveriges första passivhus: ”Elpriset rör inte oss”Hyresgäster står på sin balkong.

– Det kan till och med räcka att man möblerar om för att katten ska bli orolig, säger Ulrika Lundgren.

Det kan även finnas medicinska orsaker till att en katt kissar på fel ställen. Urinvägsinfektion, njurproblem och diabetes är några av de sjukdomar som kan framkalla ett sådant beteende.

Fakta: Ulrikas bästa tips om katten kissar på fel ställe
  • Om inte katten ska användas till avel kan det vara idé att kastrera den. En följd av kastreringen blir att katten förlorar sin sexualdrift vilket bland annat gör att den slutar doftmarkera.
  • Låt en veterinär undersöka katten. ”Felkissandet” kan bero på att den är sjuk.
  • Om katten har kissat utanför lådan är det mycket viktigt att göra rent så fort som möjligt. Annars kan den fortsätta med ovanan.
  • Det kan vara svårt att se exakt var katten har kissat. En UV-lampa gör att man kan se alla stänk.
  • Håll efter kattlådan. Rensa den varje dag och byt sanden regelbundet. Sanden får gärna vara finkornig och klumpbildande.
  • Ställ en låda på platsen där den brukar markera.
  • Ha lika många lådor som du har katter, plus en extra.
Läs också Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt Nu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor" Kjell bor i Harpsund – Magdalena åkte skridskor och Stefan stod vid grinden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.