Annons

Dalabolag nekar kattägare lägenhet – juridiskt tveksamt

Dalarna Har du katt? Då kan du få nobben av tre bostadsbolag i Dalarna som har kattförbud i en del av sina hus – trots att det saknar stöd i lagen.
Bilden visar trähusen i kvarteret Hyttkammaren i Falun där det råder kattförbud. En hund med en okejstämpel i grönt och en katt som är överkryssad i rött har monterats in i fotot.
Foto: András Frimmel
I kvarteret Hyttkammaren i Falun får hyresgästerna ha hund eller andra husdjur. Katt är däremot inte tillåtet. Anledningen till att förbudet infördes var att Kopparstaden saknade erfarenhet av att sanera efter katter i hus byggda av trä.

Kopparstaden i Falun, Bärkehus i Smedjebacken och Morastrand i Mora är de tre kommunala bostadsbolagen som infört ett generellt kattförbud i en liten del av sitt bestånd. Hundar och andra husdjur är det däremot inga problem med. Det visar en kartläggning som Hem & Hyra gjort där 53 allmännyttiga bostadsbolag i Örebro, Dalarnas, Värmlands och Södermanlands län ingår. Totalt svarade 50 bolag.

Huvudorsaken till förbudet är att det kan bli mycket dyrt att sanera efter katter som kissar eller på annat sätt förstör en lägenhet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men de tre Dalabolagen har infört en regel som troligen är helt verkningslös. Det finns nämligen inget i lagen som ger en hyresvärd rätt att utfärda generella förbud mot katter eller andra husdjur.

En hyresgästs rätt att ha kamphund är det enda som är prövat rättsligt när det gäller husdjur. Hyresgästen vann striden mot sin värd i hyresnämnden i Stockholm. Men framför allt slog nämnden fast i sitt beslut från 2010 att det generellt är ”tillåtet för en hyresgäst att inneha hund, katt eller andra djur …”.

– Min bedömning är därför att en hyresvärd inte kan säga upp en hyresgäst på grund av att han eller hon har en katt. Det skulle sannolikt inte hålla rättsligt, säger Lotta Zaine, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen Region Mitt.

Läs ocksåGrannarna klagade på katturin – hyresgästen får bo kvar

Fastighetsjuristen Olavi Rizell på Fastighetsägarna i Örebro är inne på samma linje:

– Även om hyresvärden skriver in ett förbud i kontraktet så har det ingen juridisk tyngd. Undantag är förstås allergiboenden.

Annons

Sedan 2012 säger Morastrand nej till katter i alla sina nybyggda lägenheter. Det är i likhet med Kopparstaden och Bärkehus heller inte tillåtet att röka i dessa lägenheter – ett förbud som även det är tveksamt om det håller juridiskt, men som är betydligt mer utbrett än att neka kattägare ett boende.

Läs ocksåBetalade 90 000 för kattkiss

– Vi har sagt att vi vill ha katt- och rökförbud i våra nya lägenheter och sedan får det väl prövas rättsligt om någon vill gå vidare med det. Men hittills har ingen reagerat på det här, säger Morastrands vd Stefan Larsson.

Kopparstaden i Falun införde katt- och rökförbud för första gången 2008, då bolaget byggde ett hyreshus i trä i centrala Falun.

– Vi hade ingen erfarenhet av att sanera katturin i hus med träkonstruktion och det var så det började hos oss, säger förvaltningschefen Annika Stålberg.

Hon poängterar att de flesta kattägare sköter sig, men att katturin kan ställa till stora skador och medföra höga saneringskostnader.

Kopparstaden har efter 2008 fortsatt med förbudet i en del av sina nybyggda hus. Men i dag handlar det mer om att hyresgästerna inte vill ha katter springande lösa i bostadsområdena, enligt Annika Stålberg.

Annons

Kan du förstå att kattägare reagerar på det här?

– Kopparstaden har ett ganska stort bestånd i Falu kommun, runt 6 000 lägenheter inklusive 500 studentbostäder. Av dem är det bara i runt 250 lägenheter som det är kattförbud. Utbudet är med andra ord ganska stort även för kattägare.

Även om man har lagen på sin sida avråder Hyresgästföreningens Lotta Zaine från att flytta in med katter i ett hus där dessa djur inte är tillåtna.

– Risken är stor att du hamnar i konflikt med grannarna. De kanske har gjort ett medvetet val att flytta till ett hus där katter är förbjudna.

Fakta: Dalabolagens förbud
  • Morastrand: Förbud mot katter och rökning i cirka 150 lägenheter, byggda från 2012 och framåt.
  • Bärkehus: Katt- och rökförbud i tolv lägenheter byggda 2008.
  • Kopparstaden: Katt- och rökförbud i cirka 250 lägenheter. Merparten är belägna i centrala Falun och byggda från 2008 och framåt.
Fakta: Nästan aldrig okej att neka husdjur

  • I de allra flesta fall kan inte värden förbjuda dig att ha husdjur. Det är bara om det finns sakliga skäl för ett förbud som värden får göra det, till exempel om huset är anpassat för allergiker.
  • Du ansvarar för att djuret inte smutsar ned eller skadar lägenheten. Det får heller inte störa grannarna eller omgivningen.
  • Vill du ha ormar i din bostad kan du behöva söka tillstånd hos din kommun.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Helsingborgskvinna får betala för kissande katt Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.