Annons

Boende gillar kattfritt – men Hanna förstår inte förbudet

Dalarna De boende i kvarteret Hyttkammaren i Falun gör tummen upp för kattförbudet – för att de tänker på djurens bästa. Men Hanna som inte kunde flytta dit på grund av sina två katter förstår inte hur Kopparstaden resonerar.
Foto: Mattias Frödén
Bill Wahlgren, Ulla-Britt Sundgren och Gunnar Blomberg tycker att kattförbudet är bra. Men inte för att det har något emot katter, tvärtom. De tycker att djur inte ska behöva leva i stadsmiljö.

I samband med att Hanna fick barn för några år sedan började hon se sig om efter en större lägenhet åt sig och sin familj. Hon fastnade för en fyrarummare i kvarteret Hyttkammaren i centrala Falun. Hyreshusen i trä ägs av kommunala Kopparstaden och stod klara 2008.

– Det finns knappt några stora lägenheter att få tag på här i Falun. Den här skulle passa oss väldigt bra även om den är ganska dyr, säger Hanna som egentligen heter något annat.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men hennes två innekatter gjorde att det aldrig blev aktuellt med någon flytt. I fastigheterna råder rök- och kattförbud och några planer på att göra sig av med sina katter har Hanna inte.

Hon tycker det är märkligt att bostadsbolaget förbjuder just katter.

Annons

– Rökförbudet har jag inga problem med och jag kan förstå att de inte vill ha katter som springer lösa i området. Men om det handlar om skador på tapeter så är det väl ingen skillnad mellan hundar och katter. Dessutom får man väl som hyresgäst stå för eventuella skador, säger Hanna.

Läs ocksåBetalade 90 000 för kattkiss

Ulla-Britt Sundgren, Bill Wahlgren och Gunnar Blomberg bor i kvarteret. De är överens om att det är bra med ett kattförbud. Men inte för att katter förstör lägenheterna, i stället tänker de på djuren.

– Jag tycker att djur ska vara på landet eller i stora villaträdgårdar. De ska inte vara inne i stan, säger Bill Wahlgren och får medhåll av sina grannar.

Annons

Helt kattfritt på gården är det dock inte.

Läs ocksåAlla husdjur uppskattas inte av värden

– Det kommer någon katt då och då från grannhusen men det är inget man stör sig på, säger Gunnar Blomberg.

Läs också Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.