Annons

Saneraren om kattkisset: ”Det handlar om enorma kostnader”

Dalarna Tre saneringsfirmor som alla säger samma sak: Katter som pinkar i lägenheter är ett stort problem.
Foto: Mattias Frödén
Roger Svensson hade under en period för fyra-fem år sedan flera uppdrag där bara saneringskostnaderna efter katturin uppgick till 80 000–100 000 kronor.

Det finns exempel på när en sanering efter kissande katter har gått på nästan en halv miljon kronor.

– Det handlar om enorma kostnader. Jag har själv varit med om flera fall där bara saneringskostnaderna gick på 80 000–100 000 kronor. Sedan tillkom kostnader för att återställa allt och jag skulle tro att slutsumman landade på 150 000–200 000 kronor, säger Roger Svensson som är filialchef på Relita i Borlänge.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Katturin har en mycket stark doft och kan förstöra både väggar och golv.

– Det tränger igenom det mesta. Vid flera tillfällen har jag varit med om att man till och med fått bila bort betongen under golvet, förklarar Roger Svensson.

Petter Dahl, platschef på Skadeteknik i Örebro, har liknande erfarenheter.

Annons
Läs också73 katter i en trea

– Det svåraste att få bort är urinen efter en okastrerad hankatt. De markerar revir och urinen luktar otroligt starkt. Vi har varit på ställen där vi tagit bort golven, slipat betongen och sedan spärrmålat för att slippa lukten, säger han.

Kenneth Andersson, arbetsledare på Ocab i Örebro, har jobbat med sanering i 25 år. Under de åren har han haft ett 20–30 fall där man fått sanera efter katter – men inget efter hundar.

– Visst kan hundar klösa på väggar och en del hundar markerar också genom att kissa, men jag har aldrig behövt sanera efter dem. Hundar är helt enkelt inte samma problem som katter, säger Kenneth Andersson.

Läs också86 vanvårdade katter avlivade - hittills

Ett resonemang som Petter Dahl instämmer i.

Annons

– Hundar har folk kontroll på i en helt annan utsträckning än katter, förklarar han.

Trion är överens om att det inte är katternas fel om en lägenhet förstörs av djurens urinerande. Ansvaret är alltid kattägarens.

– Problemet är inte själva katten utan hur man sköter om den. Till exempel, om en katt pinkar på fel ställe inomhus måste du ta rätt på det på en gång. Annars fortsätter den med sitt beteende och då kan du få stora problem, säger Roger Svensson.

Läs också Äldre kvinna vräks för kattkiss Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.