Annons

Datainspektionen varnar för risker med kameraövervakning

Stockholm Risken är att hyresvärden kartlägger hyresgäster utan att det finns behov. Det är en av farorna som Agneta Runmarker på Datainspektionen ser med kameraövervakning.

Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen, berättar att det inte krävs tillstånd för att ha en kamera i utrymmen som inte allmänheten har tillgång till. Hon understryker dock att det inte betyder att det är fritt fram att sätta upp kameror i tvättstugor, trappuppgångar, källarförråd eller parkeringsgarage.

– Den som vill sätta upp en övervakningskamera måste göra en avvägning mellan övervakningsbehovet och det intrång i den personliga integriteten som övervakning innebär, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att slå fast vilka regler som ska gälla har Sabo och Fastighetsägarna i samarbete med Hyresgästföreningen tagit fram en överenskommelse med riktlinjer för kameraövervakning. Den säger att övervakning kan tillåtas om det finns väldigt allvarliga problem som värden inte lyckats få bukt med på något annat sätt. Den som vill sätta upp en kamera måste skylta noga, det inspelade materialet får generellt sparas i högst två veckor och ljud får inte spelas in.

Agneta Runmarker pekar på faror med kameraövervakning och menar att det därför är viktigt att hyresvärden har försökt lösa problemen på andra sätt innan kameraövervakning övervägs.

Annons

– Risken är till exempel att hyresvärden filmar och kartlägger hyresgäster utan att det finns ett särskilt stort behov av övervakningskameror. Men har de prövat allt och det inte hjälper och det finns behov så kan man sätta upp en kamera.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Datainspektionen är tillsynsmyndighet och ska kontrollera att ingen missköter användandet av övervakningskameror. Hur sköter ni tillsynen?

– Vi har inte prioriterat det och det beror på att vi inte haft underlag som visar att det finns problem. Människor brukar vara bra på att höra av sig om de tycker att det finns problem med kameror.

Annons

 

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?
Läs också Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe" Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.