HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Datainspektionen varnar för risker med kameraövervakning

Stockholm Risken är att hyresvärden kartlägger hyresgäster utan att det finns behov. Det är en av farorna som Agneta Runmarker på Datainspektionen ser med kameraövervakning.

Agneta Runmarker, dataråd på Datainspektionen, berättar att det inte krävs tillstånd för att ha en kamera i utrymmen som inte allmänheten har tillgång till. Hon understryker dock att det inte betyder att det är fritt fram att sätta upp kameror i tvättstugor, trappuppgångar, källarförråd eller parkeringsgarage.

– Den som vill sätta upp en övervakningskamera måste göra en avvägning mellan övervakningsbehovet och det intrång i den personliga integriteten som övervakning innebär, säger hon.

Läs ocksåFler värdar använder "outhärdligt ljud" för att stoppa häng i trappanFolkets hus i Helsingborg.

För att slå fast vilka regler som ska gälla har Sabo och Fastighetsägarna i samarbete med Hyresgästföreningen tagit fram en överenskommelse med riktlinjer för kameraövervakning. Den säger att övervakning kan tillåtas om det finns väldigt allvarliga problem som värden inte lyckats få bukt med på något annat sätt. Den som vill sätta upp en kamera måste skylta noga, det inspelade materialet får generellt sparas i högst två veckor och ljud får inte spelas in.

Agneta Runmarker pekar på faror med kameraövervakning och menar att det därför är viktigt att hyresvärden har försökt lösa problemen på andra sätt innan kameraövervakning övervägs.

– Risken är till exempel att hyresvärden filmar och kartlägger hyresgäster utan att det finns ett särskilt stort behov av övervakningskameror. Men har de prövat allt och det inte hjälper och det finns behov så kan man sätta upp en kamera.

Läs ocksåVärden övervakade Viyada i hemlighet i över ett år: ”Det är obehagligt”Viyada

Datainspektionen är tillsynsmyndighet och ska kontrollera att ingen missköter användandet av övervakningskameror. Hur sköter ni tillsynen?

– Vi har inte prioriterat det och det beror på att vi inte haft underlag som visar att det finns problem. Människor brukar vara bra på att höra av sig om de tycker att det finns problem med kameror.

 

Läs ocksåDe vill ha mer kamerabevakning: ”trötta på sopsnusket”
Läs också Vd:n dubbelt överraskad: Saknade tillstånd för kameror – som inte var på plats Kameraövervakade hyresgäst - Uppsalahem måste betala straffavgift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.