Annons

De jagar efter objudna gäster

Karlskrona – Har ni hittat något?– I tre lägenheter var det spår, två hade blivit bitna.Det är fika och paus i jakten på vägglöss i studentboendet.
Sedan hösten 2009 gör Karlskronahem varje termin en rutinkoll av alla studentlägenheter för att se om det finns några vägglöss.
Det gör det. Ibland.
– Det brukar vara rätt uppskattat att vi gör det här. Vi gör det varje termin, säger Thomas Åberg som är studentsamordnare på Karlskronahem.
– Det är skönt att veta att man får den här kontrollen. Jag har ju hört andra som haft, men inte haft några vägglöss själv, säger Anna Hedblom som är en av dem som får besök.
I fikarummet finns smörgåsar och kaffe när Karlskronahems och Anticimex lusjägare tar en välbehövlig paus. Det sitter fint att sitta ner lite och slänga käft.
Det är andra dagen på lusjakten, men de har inte hittat särskilt mycket.
Vid höstens genomgång av ungefär 450 lägenheter hittades spår av vägglöss i 23. Elva sanerades inom fem veckor. För dem som krävde mer var problemen borta innan jul.
Under saneringen kan hyresgästen bo kvar och bör göra det. I annat fall går vägglössen bara i dvala eftersom de behöver ett värddjur.
Och det är viktigt att agera snabbt, för vägglössen förökar sig med en hiskelig fart.
– En vägglus i januari kan vara 30 000 i juni. Finns det hela tiden en människa och det är rätt temperatur kan det bli så, säger Per Kellman från Anticimex. 

Annons

Fotnot: Nästa vägglusgenomgång är planerad till vecka 14.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Fakta: Vägglöss

En vuxen vägglus är fyra–5 millimeter lång, med bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gulbrun till rödbrun efter det att den sugit blod.
De håller gärna till i sängen nära sitt värddjur människan. Får de inte mat kan de ligga i dvala upp till 1 år.
Syns inte lössen är spillningen, små svarta fläckar, ett tydligt spår.
Saneringen görs med värme, kyla eller kemiska bekämpningsmedel.Källa: Anticimex

5 tips

Vägglöss kommer ofta med hem från semestern. Tänk på att aldrig lägga resväskan i eller under sängen. Varken på hotellet eller hemma.

Bär inte hem madrasser eller sängar som du hittar i en container. Det finns oftast en bra anledning till att de står där.

Leta efter svarta prickar under sängen, längs golvlisterna och i takhörnen. Det kan också finnas blodfläckar på lakanen.

Dammsug upp lössen – och glöm inte att gå ut med dammsugarpåsen efteråt.

Misstänker du att du fått ohyra ska du genast höra av dig till din hyresvärd.

Läs också Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder” Balkongbrand avslöjade vägglöss – nu sägs hyresgästen upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.