Det övergivna bostadsområdet
I bostadsområdet på Lägervägen, vid Vattentornet på Fredriksdal i Helsingborg, gapar många lägenheter tomma. Bostadsområdet är enbart nio år gammalt men ser på sina håll övergivet ut med krossade fönster som inte har bytts ut och klotter som inte har tagits bort. På frågan om varför underhållet är dåligt svarar förvaltare Ingemar Book att det hänger ihop med att det varit mycket byggproblem och problem med hyresgäster. Enligt honom har man medvetet legat lågt med underhållet. I vår ska man ta ett krafttag och börja hyra ut igen, säger han.
− Nu ska området ställas i ordning och fräschas upp.
Sedan 2003 finns över 40 ärenden vid Helsingborgs tingsrätt som rör bolaget och avhysningar. Och sedan 2007 har Hyresgästföreningen Region norra Skåne haft 16 uppsägningsärenden mot Hyreshem i Helsingborg AB. I Hyresnämnden har minst sju ärenden drivits som rör uppsägningar. Majoriteten av ärendena handlar om hyresgäster som en kortare tid har varit sena med hyran.
I några fall har man också sagt upp folk utan direkt drivit ett ärende. Frågan är varför så många hyresgäster tvingas lämna sina hem. Ägaren Thomas Olsgården svarar i ett mejl till Hem & Hyra att de har byggt om värmesystemet och i förebyggande syfte sagt upp hyresgäster där problemen varit aktuella. En annan orsak till de många avhysningarna beror enligt Thomas Olsgården på att hyresgäster inte har betalat hyran eller har varnats för störningar.
Senast i början av februari avgjordes ett avhysningsärende i Helsingborgs tingsrätt. Hyreshem Helsingborg ville säga upp en fembarnsfamilj på grund av en sen hyra i maj förra året.
Paret har permanent uppehållstillstånd i Sverige, däremot saknade deras barn det. När försäkringskassan fick veta det drogs bostadsbidraget in. Kvinnan som stod på kontraktet ansökte om socialbidrag och bad socialtjänsten att skynda sig med handläggningen så att de kunde betala hyran i tid. Det tog dock inte socialtjänsten hänsyn till. När utbetalningarna uteblev ledde det till att hyresinbetalningen försenades.
I sin dom menar tingsrätten att familjens ekonomiska omständigheter är förmildrande och att delgivningen inte gick rätt till. Familjen ska få bo kvar. Hem & Hyra har bett familjen att kommentera tvisten men de vill inte ställa upp på en intervju.
Samtliga boende som Hem & Hyra har kommit i kontakt med vill vara anonyma av rädsla för att komma i bråk. De säger att de inte fått någon förklaring till det dåliga underhållet och vet inte varför lägenheterna fortfarande är tomma. De lever med känslan av att de kan åka ut när som helst.
− Vi är rädd för att gå ut eller för att prata för högt. På en sekund kan man få ett papper på att man ska kastas ut, säger en annan.
− Jag har gråtit mycket, är rädd för att jag måste flytta utan att ha någonstans att ta vägen, säger en boende.
I morgon: På knappt två år har fem av Thomas Olsgårdens bostadsbolag gått i konkurs.
Läs också: ”Kommunen i tvist med omskriven värd”.
Hyreshem i Helsingborg AB:s ägare är Thomas Olsgården. Han finns med på Hem & Hyras svarta lista för tidigare misskötelsen av en fastighet i Malmö. Enligt årsredovisningen 2009 äger bolaget 80 lägenheter och 136 studentboenden på den gamla ridhustomten vid Vattentornet. Det är i de ”vanliga” lägenheterna mycket står tomt. Hyreshem i Helsingborgs AB ägdes tidigare av ett annat av Olsgårdens bolag. Det bolaget försattes förra året i konkurs men ska innan det ha överlåtit flera bolag, inklusive Hyreshem i Helsingborg AB, till ett ytterligare ett annat bolag i koncernen.