Annons

Myndigheterna synade adress på Sofielund

Malmö Efter att hyresgäster slagit larm om misskötsel av fastigheten på Palmgatan gjorde Hyresgästföreningen, räddningstjänsten och miljöförvaltningen en gemensam besiktning på torsdagen

Fastigheten på Palmgatan 19 i stadsdelen Sofielund ägs av bolaget Fastigheten Malmö Palmgatan AB. Bakom det bolaget står den omskrivne fastighetsägaren Thomas Olsgården eller Goldenberg som han numera kallar sig. Sommaren 2013 försattes han i personlig konkurs vid Malmö tingsrätt. Fastigheten på Palmgatan har tagits över av kronofogden och ligger ute till exekutiv försäljning.

– Jag är bekymrad över situationen i den här fastigheten, jag skulle vilja se en tvångsförvaltning, säger Hjalmar Falck, Malmö stads områdeskoordinator för Seved.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Under torsdagen besiktigades de de allmänna utrymmena, garage, källarförråd, tvättstugor och gård av representanter från miljöförvaltningen, räddningstjänsten och Hyresgästföreningen. I början på nästa vecka ska man även titta på lägenheternas skick. Klagomålen från hyresgästerna är många.

– Varför ska vi betala för service som städning och förvaltning när vi inte får någon hjälp, undrade upprörda hyresgäster under rundvandringen genom fastigheten.

Kronofogden har utsett en så kallat syssloman för fastigheten på Palmgatan. Hans uppgift är att ta in hyrorna för att säkra att hyresintäkterna inte försvinner från den skuldtyngda ägaren. Hyresgästerna har därmed kommit i kläm när lägenheterna har stått utan egentlig ägare och bristfällig förvaltning.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

Nu ryktas det att fastigheten är på väg att säljas. Och för ett par veckor sedan började det hända saker, bland annat städades garaget och ett antal bilar forslades bort. Utan att hyresgästerna varnats.

– Jag hittade min bil på skroten. Det var en veteranbil. Vem ska ersätta den? säger hyresgästen Tamas Ronaszeki upprört.

Annons

Han har bott i huset sedan 2005 och säger att skötseln under det senaste året varit under all kritik.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

– Det har blivit mycket sämre det senaste året.

Grannen Charlott Hertnäs håller med.

– Jag flyttade in 2007 och då hade vi en bra förvaltare men sedan 2010 har vi bara haft skumma grejer. Jag har många problem i min lägenhet, ett fönster som inte går att stänga ordentligt så det blir kallt om vintern. Och en kökskran som sprutar vatten åt alla håll så jag knappt kan diska.  

Om det blir någon begäran om tvångsförvaltning är ännu oklart, enligt Hjalmar Falck. 

– Räddningstjänsten ska sammanställa sitt material och miljöförvaltningen ska dit igen tillsammans med Hyresgästföreningen titta närmare på lägenheterna. Vi behöver ett ordentligt underlag innan vi eventuellt drar det vidare till hyresnämnden för tvångsförvaltning. 

Annons

Mer om fastighetsägaren Thomas Olsgården:

Fastighetsägare i personlig konkurs

Fem konkurser på två år

Ett år utan en riktig hyresvärd

Läs också "Smutstvätt är skräp" – det här händer med dina prylar Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.