Annons

Lunds universitet slutarhyra ut studentlägenheteri Helsingborg

Nyheter Lunds universitet slutar att hyra ut studentlägenheter i Helsingborg. Hyreshem Helsingborgs konkurs är en orsak.

– Det var förförligt i höstas när de gick i konkurs, det gick inte att få tag på någon. Vi bestämde sedan att säga upp kontraktet, säger Sara van Lunteren, avdelningschef vid Lunds universitet.

Sedan 2008 har Lunds universitet ett så kallat blockförhyrningsavtal med fastighetsägaren Hyreshem Helsingborg. Internationella studenter vid Campus Helsingborg kan på så sätt hyra av universitet i andra hand. I oktober gick Hyreshem Helsingborg i konkurs och förvaltningen började förfalla.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Universitet har nu sagt upp kontraktet och har också bestämt att inte alls stanna som hyresvärd i Helsingborg.
– Intresset är för lågt, det blir för dyrt för oss, säger Sara van Lunteren.

Annons

Enligt henne har universitetet haft 30 studentlägenheter på Fredriksdalsområdet som sedan årsskiftet blev 20. På senare tid har endast cirka tio varit uthyrda. Det låga intresset kan till exempel bero på att studenterna hellre vill bo i Lund men att området har fått dåligt rykte kan vara den bidragande orsaken.
– Det är svårt att veta. Det kan ha spridit sig att det inte är ett trevligt område att bo på, säger Sara van Lunteren.

I fortsättningen kommer de internationella studenterna att hänvisas ta kontakt med studentbostadssamordnaren i Helsingborg eller direkt med fastighetsägaren på Lägervägen. I skrivande stund finns dock ingen ägare utan en syssloman är förvaltare. Läs mer om den historien här.

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Enligt Sara van Lunteren betyder beslutet inte att man lämnar Helsingborg för gott, man kommer framöver att ha kontinuerliga diskussioner med kommunen och andra berörda.

Annons

En som har drabbats av den bristfälliga förvaltningen på Lägervägen är Victor Kaupe från Tyskland. Läs om det här.

Fakta: Internationella studenter

Varje år kommer det internationella studenter som går masterprogram på Campus Helsingborg, som är en del av Lunds universitet. De stannar ett halvår eller ett år.

För att underlätta för internationella studenter tecknar universitetet så kallade blockförhyrningsavtal med olika fastighetsägare, vilket betyder att de då kan hyra i andra hand.

LU Accomondation heter bostadsförmedlingen. De förmedlar lägenheter i Lund, Malmö och fram till sista juni i Helsingborg.

Läs också Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Är du länge i källaren - då kan larmet gå Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.