Annons

Victor hade möss i väggen och tio grader varmt

Nyheter Victor Kaupes tid som internationell student i Helsingborg blev inte som han tänkt sig. I sin studentbostad fick han kämpa mot både kyla och möss.
Victor Kaupe vill ha kompensation för kyla, ljudliga möss och sömnlösa nätter. I slutet av juni möter han sin hyresvärd i hyresnämnden. Nu packar han och flyttar ut helgen. Foto: Petra Martinsson

I slutet av augusti förra året kom Victor Kaupe från Tyskland till Helsingborg för att gå ett masterprogram på Service Management. För 3 500 kronor hyrde han en studentlägenhet på Lägervägen på Fredriksdal.

Det dröjde inte länge förrän han förstod att allt inte stod rätt till. Fastighetsägaren Hyreshem Helsingborg försattes i konkurs och förvaltningen förföll. I oktober hopade sig soporna på gården.
– Från mitt fönster kunde jag se hur folk körde hit och dumpade möbler och sopor, säger Victor Kaupe.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan tog sig möss in i väggen och under diskbänken och de började föra liv. När vintern kom blev det kallt, ner mot åtta- tio grader, enligt Kaupe. Centralvärmen fungerade inte och det enda elementet som fanns var ett mindre flyttbart som slog av och på.
–Det höll mig vaken om nätterna.

Annons

Victor Kaupes hyresvärd var Lunds universitet som i sin tur hade kontrakt med Hyreshem Helsingborg. Enligt honom har kontakten med universitetet varit dålig och opersonlig. Framför allt har det tagit lång tid innan han har fått någon hjälp, ibland månader. Victor Kaupe har nu vänt sig till hyresnämnden i Malmö för att få kompensation för vintermånaderna i studentlägenheten.
– Om jag känner mig lurad? Nej, det kan jag inte säga men det har inte varit rättvist vad de gjort. De visste till exempel om att det var problem med värmen.

Sara van Lunteren, avdelningschef vid universitetet, tycker att studenterna redan har fått kompensation. Under två månader fick de en hyresreduktion på tio procent. Deras egna vaktmästare har också åkt dit för att hjälpa.
– Vi har inte struntat i situationen och agerat så gott vi kunnat, säger hon.
Bland annat har drabbade studenter erbjudits att byta lägenhet.
I slutet av juni ska parterna mötas i hyresnämnden som ska medla och försöka få parterna att komma överens.

Annons
Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Lunds universitet har nu sagt upp kontraktet på problemfyllda Lägervägen. Läs mer om det här.

Läs också Sena hyror och fängelsevistelse – får inte ta över död mammas lägenhet Värden anklagade Adam för att ha frisörsalong i källaren – men rätten låter honom bo kvar Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Oväntad vändning - bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaring

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.