Annons

– Det var helt overkligt

Dalarna Ulla Sundqvist hörde hur det knakade i väggarna hemma på Sveagatan 5 i Borlänge. Men hon kunde aldrig föreställa sig att huset var på väg att rasa.

– Det som hänt är helt overkligt. Jag hörde att det knakade och funderade litet på var det var men sedan gick jag ut på stan. En kvart senare ringde de och sa att vårt hus höll på att rasa.

Ulla Sundqvist och hennes man Terje bodde högst upp i HSBs fastighet. Deras lägenhet drabbades värst och de har bott i sin sommarstuga hela sommaren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Väggen sprack vid vår sängs huvudände, säger Ulla. Det är ju helt osannolikt att något sådant kunde hända!

Ulla berättar att hon först var glad för att alla  huset klarade sig men att hon sedan haft svårt att sova när hon tänkt på framtiden och alla saker i lägenheten. Det tog flera dagar innan hon och Terje fick komma in och hämta foton och minnessaker.

– Då blev vi litet glada igen men sedan kom oron över allt som var kvar, säger Ulla med en suck och ett skratt.

Annons
Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

I dag är det mesta från lägenheten magasinerat och paret har fått viss ersättning men pendlingen från stugan i Mockfjärd in till jobb och möten med försäkringsbolag och HSB samt det som är kvar i lägenheten vet de inte om de kommer att ersättas för.

– Hemförsäkringen täcker inget i ett sådant här läge har vi fått veta men vi hoppas att HSB kan bidra, de har ju varit vår hyresvärd och bör kunna få ersättning på annat vis har vi resonerat, säger Ulla.

Det som är kvar i lägenheten är bland annat diskmaskin, gardiner och gardinstänger, taklampor och mat i kyl och frys.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Det är litet småplock men det kostar ju när vi måste köpa allt nytt, säger Ulla.

Annons

Hon och hennes man har valt att inte flytta tillbaka till lägenheten. De har fått en ny central lägenhet som HSB kommer att renovera så att de kan flytta in i början av oktober.

HSB kommer att riva delar av fastigheten och bygga upp den på nytt.

Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.