HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

– Det var helt overkligt

Dalarna Ulla Sundqvist hörde hur det knakade i väggarna hemma på Sveagatan 5 i Borlänge. Men hon kunde aldrig föreställa sig att huset var på väg att rasa.

– Det som hänt är helt overkligt. Jag hörde att det knakade och funderade litet på var det var men sedan gick jag ut på stan. En kvart senare ringde de och sa att vårt hus höll på att rasa.

Ulla Sundqvist och hennes man Terje bodde högst upp i HSBs fastighet. Deras lägenhet drabbades värst och de har bott i sin sommarstuga hela sommaren.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

– Väggen sprack vid vår sängs huvudände, säger Ulla. Det är ju helt osannolikt att något sådant kunde hända!

Ulla berättar att hon först var glad för att alla  huset klarade sig men att hon sedan haft svårt att sova när hon tänkt på framtiden och alla saker i lägenheten. Det tog flera dagar innan hon och Terje fick komma in och hämta foton och minnessaker.

– Då blev vi litet glada igen men sedan kom oron över allt som var kvar, säger Ulla med en suck och ett skratt.

Annons
Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

I dag är det mesta från lägenheten magasinerat och paret har fått viss ersättning men pendlingen från stugan i Mockfjärd in till jobb och möten med försäkringsbolag och HSB samt det som är kvar i lägenheten vet de inte om de kommer att ersättas för.

– Hemförsäkringen täcker inget i ett sådant här läge har vi fått veta men vi hoppas att HSB kan bidra, de har ju varit vår hyresvärd och bör kunna få ersättning på annat vis har vi resonerat, säger Ulla.

Det som är kvar i lägenheten är bland annat diskmaskin, gardiner och gardinstänger, taklampor och mat i kyl och frys.

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

– Det är litet småplock men det kostar ju när vi måste köpa allt nytt, säger Ulla.

Annons

Hon och hennes man har valt att inte flytta tillbaka till lägenheten. De har fått en ny central lägenhet som HSB kommer att renovera så att de kan flytta in i början av oktober.

HSB kommer att riva delar av fastigheten och bygga upp den på nytt.

Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.