Annons

Efter fusket i Malmös bostadskö – polisutredningen står still

Skåne Åklagaren vill att polisen söker efter mutpengar men över två månader efter att lägenhetshärvan avslöjades har fortfarande ingenting hänt. Varken den misstänkte eller de 28 hyresgästerna har förhörts. "Jag blir våldsamt upprörd", säger Boplats Syds vd Krister Hjelm.
Krister Hjelm.

Spårningar av IP-adresser har visat att manipulationerna av kösystemet utfördes både från Boplats Syds kontor vid Stortorget i Malmö och från andra adresser. Det har både skett på arbetstid och utanför. Enligt Boplats Syds vd tillhör det inte rutinerna för personalen att arbeta hemifrån men de exakta adresserna för inloggningarna hålls hemliga. Spår av tre anställda upptäcktes under internutredningen av fusket. Det handlar om personer som har varit inloggade när de falska uppgifterna skrivits in. Två av dem har inte varit i tjänst vid tillfällena och Boplats Syd lägger allt ansvar på den tredje, den numera sparkade medarbetaren.

– Vi tror att han har använt deras inloggningsuppgifter, säger vd Krister Hjelm.

Läs ocksåKriminell skötte Boplats Syds lägenhetsköTangentbord och bild på Boplats Syd.

Lägenhetshärvan avslöjades i somras och berör 28 lägenheter och 102 användarkonton hos Boplats Syd. Fusk ska ha satt kösystemet ur spel och skapat en genväg för vissa personer. Brottet har rubricerats som trolöshet mot huvudman vilket betyder att någon missbrukar en förtroendeställning på ett sätt som skadar uppdragsgivaren.

Hem & Hyra kan idag berätta att polisutredningen av härvan har stannat av. Två och en halv månad efter att misstankarna uppmärksammades har polisen ännu inte genomfört några förhör. Varken med den misstänkte, ansvariga på Boplats Syd eller med någon av de 28 hyresgästerna. Åklagaren har lämnat direktiv men fallet ligger fortfarande kvar på skrivbordet hos polisens bedrägerienhet och har inte fått någon ansvarig handläggare.

Carolina Adler, tillförordnad sektionschef, har en kort förklaring:

Läs ocksåFalska profiler vid lägenhetsfusket – 60 köplatser frysta hos Boplats syd

–  Vi ligger efter.

Enheten har ett stort och konstant inflöde av nya bedrägeriärenden, sedan flera år tillbaka. Kriminella med bas i Malmö har tidigare beskrivits som europaledande på området. Enligt Carolina Adler jobbar polisen med nyrekryteringar av personal för att kunna möta problematiken.

–   Under flera års tid har utredningar av bedrägeribrott halkat efter. I den nya organisationen har vi bättre förutsättningar. Men vi har en ryggsäck som är tuff att jobba hem, säger hon.

Annons
Läs ocksåFalska hyresgäster kan behålla kontrakt

Åklagaren och förundersökningsledaren Lars Morand har en liknande bild:

– Det är ett känt faktum att Malmöpolisen är hårt belastad med både det ena och det andra. Man kan se hur skjutningar och andra grova våldsbrott drar resurser från polisen. Min analys från golvet är att det drabbar andra utredningar, säger han.

Som Hem & Hyra har berättat har anonyma tipsare hört av sig till Boplats Syd och berättat att de betalade från 25 000 till 45 000 kronor för en snabb genväg till lägenhetskontrakt. Det handlar om personer som ska ha fått extra kötid genom fusket. Stämmer uppgifterna innebär det att härvan kan ha genererat miljontals kronor, svarta pengar rakt ner i fickan. En av polisens uppgifter är också att jaga efter pengaspåret.

Att en utredning drar ut på tiden kan generellt innebära att inblandade hinner prata ihop sig. Att värdefull bevisning sopas under mattan eller att misstänkta hinner försvinna. Åklagaren Lars Morand ser inte tidsaspekten som avgörande i detta fall. Bevisningen är främst teknisk och baseras inte på vittnen.

–  Drabbade och misstänkta kan inte lägga det här bakom sig. Muntlig bevisning blir skakig. Minnesbilder och detaljer försvinner. Men här är det mycket tekniska saker som ska förklaras och det åldras inte, säger han.

Karolina Adler menar att det som kan påverkas är straffet för en dömd gärningsman.

Annons

– Det är aldrig bra att en utredning blir liggande. Den största risken är att straffen inte blir så höga, säger hon.

Boplats Syds vd Krister Hjelm har inte har fått någon återkoppling sedan misstankarna anmäldes i somras. Han är missnöjd med hur polisen har hanterat fallet.

– Det lämnar mycket i övrigt att önska. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Vi vet faktiskt inte hur polisen har prioriterat detta. Det är våldsamt frustrerande.

Han reagerar starkt när han får höra att utredningen har blivit liggande.

– Jag blir våldsamt upprörd. Det här är viktiga saker att reda ut. Det berör bostäder och är både politiskt och allmänt intressant och viktigt, säger han.

Fakta: Fusklägenheterna

Totalt 28 lägenheter i Malmö, en hos Stena fastigheter och resten hos det kommunala bostadsbolaget MKB, ingår i polisutredningen. Det rör allt från ettor till femrummare och hyrorna för bostäderna ligger från 4225 kr i månaden till 12 375. Enligt MKB är bostäderna spridda över flera områden i Malmö.

Fakta: Så gick fusket till

102 avregistrerade kö-profiler hos Boplats Syd återaktiverades. I 62 av fallen manipulerades kötiden så att användarna fick möjlighet att gå på lägenhetsvisningar. Vissa stod redan i kö men med mindre tid och andra gick rakt in i kön. 28 personer med falsk kötid skrev under förstahandskontrakt med MKB och Stena fastigheter.

Fakta: Varningstecken

Den misstänkte hade ett långt brottsregister och hade deltagit i behandling mot “kriminell livsstil” när han anställdes på Boplats Syd. Mannen är misstänkt för brott men förnekar själv att han skulle ha gjort något fel. Hem & Hyra har tidigare kunnat berätta att Boplats Syd nu överväger att börja kontrollera blivande anställdas straffregister.

Läs också Träd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella" Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.