HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nyanställda kollas mot belastningsregistret

Nyheter Hem & Hyra avslöjade tidigare i höstas att den anställde på Boplats Syd i Malmö, som misstänks ha manipulerat bostadskön, hade ett kriminellt förflutet. Nu ändrar Boplats Syd ändrar sina rutiner. Förmedlingarna i landets andra storstäder gör fortfarande ingen sådan kontroll.
Foto: Anders Paulsson
Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

I somras uppdagades ett omfattade fusk med bostadskön inom Boplats Syd, som förmedlar hyresrätter i Malmö och en rad andra kommuner i Skåne. När Hem & Hyra granskade den anställde som misstänks för fusket visade det sig att han hade ett långt straffregister på sitt samvete. Han misstänks för att ha gett sammanlagt 28 personer förtur i bostadskön. Mannen hade jobbat på bostadsförmedlingen sedan 2011, men ingen bakgrundskoll gjordes när han anställdes.

Så kommer det inte att vara i fortsättningen. I början av december beslutade Boplats Syds styrelse att alla nyanställda i fortsättningen kommer att kontrolleras mot belastningsregistret.

Läs ocksåFalska profiler vid lägenhetsfusket – 60 köplatser frysta hos Boplats syd

– Det som hänt är bland det värsta som kan hända på en arbetsplats. Att bli förråd av en medarbetare som man litat på har gjort ont. Vi får inte längre så många kommentarer om detta, men visst kommer det efterslängar ibland, säger Krister Hjelm, vd på Boplats Syd.

Vad som kommer hända med de 28 personer som fått attraktiva lägenhetskontakt på felaktigt sätt är ännu oklart. Bostadsförmedlingen kan inte agera förrän polisens utredning är klar, och den går inte så fort som Boplats Syd hoppats på.

– Vi är väldigt besvikna på att polisutredningen ännu inte kommit igång. Det är i alla fall den information jag har fått. Vi gjorde polisanmälan den 10 juli, säger Krister Hjelm.
På Bostadsförmedlingen i Stockholm har en extern part granskat säkerhetssystemen, delvis beroende på det som hände på Boplats Syd. Däremot gör man ingen sökning i belastningsregistret.

Läs ocksåEfter fusket i Malmös bostadskö - polisutredningen står still

– – Allt som händer i omvärlden behöver man beakta. Men vi känner oss trygga med att om det som hände i Skåne skulle hända hos oss så skulle det upptäckas. Det visar också den externa granskningen, så vi känner oss någorlunda trygga, säger Peter Vesterholm, avdelningschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm.

På Boplats Göteborg och Uppsala bostadsförmedling begär man inte heller utdrag ur belastningsregistret, men tror sig ha rutiner så att det inte ska vara möjligt att fuska med bostadskön.

Läs också Airbnb-uthyrningen avslöjades direkt – därför får paret bo kvar trots fusket Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.