Annons

Boplats Syd vill häva kontrakt för fuskande hyresgäster

Skåne Bolaget undersöker alternativa metoder för att få tillbaka förlorade pengar och för att kunna kasta ut fuskande hyresgäster. Men de drabbade hyresvärdarna har fortfarande förtroende för kösystemet.
Foto: Anders Paulsson
Drömmen om ett förstahandskontrakt tar lång tid att uppfylla i storstäderna.

Hyresgäster misstänks ha betalat för en snabbare väg till hyreskontrakt i härvan kring Boplats Syd. De sitter säkert i sina nya bostäder – än så länge. För även om besittningsskyddet i Sverige är extremt starkt – en hyresvärd inte kan säga upp en hyresgäst hur som helst – så kommer Boplats Syd inte att låta saken bero.

Idag är alla manipulerade profiler spärrade, inklusive de som skrivit på hyreskontrakt. Men om polisutredningen visar att hyreskontrakten skrevs under på falska grunder kommer Boplats Syd också att försöka häva kontrakten, trots besittningsskyddet.
– Visar polisens utredning att hyreskontrakten bygger på något brottsligt vill vi också gärna rätta till det, säger Krister Hjelm, vd för Boplats Syd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men allt detta kan ta tid. Hem & Hyra har tidigare berättat att polisutredningen har stått stilla sedan i somras. Och Hyresgästföreningen menar att det starka besittningsskyddet gör det i stort sett omöjligt att på något vis häva hyreskontrakten.
– Jag kan inte se på vilken grund man skulle kunna bli av med de här hyresgästerna. Som lagstiftningen ser ut idag har hyresgästerna inte gjort något olagligt i förhållande till hyresvärden, även om det är etiskt och moraliskt förkastligt, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen.

Boplats Syd har haft en lång rad utgifter för konsulttjänster som köpts in för att kunna göra en egen utredning. Det handlar om juridisk experthjälp men man har också betalat för en säkerhetsutredning kring den misstänkte. Hur stor notan blir återstår att se, men enligt Krister Hjelm är det inte de betalande i bostadskön som ska tvingas stå för kostnaderna kring det misstänkta fusket. Målet är att få tillbaka pengarna via en civilrättslig process. Vem som ska stämmas är dock oklart.
– Vi får se vad det hela har kostat när polisens utredning väl är färdig, men vi har för avsikt att få igen pengarna vi har förlorat i och med det här. Exakt vem vi ska rikta vårt krav mot vet vi inte idag, säger Krister Hjelm.

Bland de manipulerade profilerna finns, enligt Boplats Syd, minst tre anhöriga till den misstänkte bostadsförmedlaren. En av dessa ska ha stoppats från att skriva lägenhetskontrakt strax efter att felaktigheterna i systemet upptäcktes. Hem & Hyra har varit i kontakt med flera personer vars användarprofiler figurerar i härvan. Ingen vill kännas vid vare sig mutor eller fusk.
– De [Boplats syd] skickade sms och sade att det var fel i systemet. Det var två månader sedan. Folk har pratat om det här och jag har läst i tidningen men felet har inte med oss att göra, säger en man.

Annons
Läs ocksåKriminell skötte Boplats Syds lägenhetsköTangentbord och bild på Boplats Syd.

Han uppger att han har stått i kö under lång tid och att han nyligen skrev kontrakt med MKB. En kvinna som uttalar sig för en anhörigs räkning menar att det måste röra sig om en id-stöld och att hennes anhörige inte ens ställt sig i bostadskö med kontot som blivit låst.
– Vi har fått mejl om ett felaktigt konto men det är inte vårt. De sade att de skulle stänga det och vi förstod ingenting.

En tredje person, en av de anhöriga till den sparkade bostadsförmedlaren, vill inte alls svara på frågor.
– Det är inte alls som ni tror, säger hen och avslutar samtalet.

Kommunala MKB i Malmö är den hyresvärd som drabbats hårdast. Huvuddelen av kontrakten som tillkommit efter att kötiderna manipulerats har tecknats av MKB.
– Det som har hänt är naturligtvis väldigt olyckligt. Men vi har samarbetat länge med Boplats Syd och har aldrig haft anledning att ifrågasätta deras arbete. Nu hoppas vi att man kommer till rätta med de fel som varit, säger Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB.

Läs ocksåEfter fusket i Malmös bostadskö - polisutredningen står still

Hur ska ni hantera de 27 som nu skrivit på hyreskontrakt hos er?
– Det är under utredning så det är svårt för mig att kommentera. Men vi ska försöka rätta till det så gott vi kan och vi kommer att gå till botten med varje enskilt fall, säger Mats Nilsson.

Innebär det att de riskerar förlora kontrakten?
– Vi kommer att göra en bedömning från fall till fall hur vi går vidare. I dagsläget kan jag inte säga mer om det, säger Mats Nilsson.

Annons

En av de kapade lägenheterna tillhör Stena fastigheter. Kommunikationschefen Elise Berggren menar att förtroendet för kösystemet är orubbat.
– Vi fortsätter att använda Boplats Syd och de har i sin tur ändrat rutinerna. Vi har själva inte genomfört några förändringar. Vi har en löpande dialog och tycker att de har hanterat detta bra, säger hon.

De ändrade rutinerna, som hon nämner, innebär bland annat att ingen längre kan återskapa en nedlagd profil. Det som tidigare kunde lösas med en enkel knapptryckning kräver nu en beställning, via en chef, till systemleverantören.
– Det är besvärligt och tar tid men är nödvändigt, säger vd:n Krister Hjelm.

Hyresgästföreningen välkomnar att Boplats Syd ser över sina rutiner:
– Rättvis förmedling av hyreslägenheter är viktigt för att alla ska ha likvärdig chans till en ledig lägenhet. Att någon försöker sko sig på någon annans nöd är just det som vi vill ska förhindras i tider av bostadsbrist. Vi ser fram emot att Boplats Syd nu ser över sina rutiner inför framtiden, säger Kenneth Gustavsson, regionordförande.

Fakta: Så gick fusket till

102 avregistrerade kö-profiler hos Boplats Syd återaktiverades. I 62 av fallen manipulerades kötiden så att användarna fick möjlighet att gå på lägenhetsvisningar. Vissa stod redan i kö men med mindre tid och andra gick rakt in i kön. 28 personer med falsk kötid skrev under förstahandskontrakt med MKB och Stena fastigheter.

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.