Annons

Ekön och Borensberg först ut i Platens renoveringssatsning

Motala ​308 lägenheter på Ekön i Motala och i Borensberg står först på tur när Bostadsstiftelsen Platen drar i gång sin omfattande renoveringssatsning. För hyresgästerna väntar högre standard, men sannolikt också högre hyra.

​Som Hem & Hyra tidigare har berättat har Platen, liksom många andra allmännyttor, omfattande renoveringsbehov. Det handlar om hus som byggdes under de så kallade rekordåren 1961-1975. Platen har ovanligt många hus, 60 procent av det totala beståndet, från den tiden. Inga större renoveringar har genomförts sedan de byggdes och nu har verkligheten kommit i fatt stiftelsen.

– Man har skjutit det framför sig, säger Peter Sjerling, som tillträdde som vd förra året och nästan omedelbart lät starta en utredning av renoveringsbehoven.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Sammanlagt handlar det om ett stort antal hyreshus med totalt flera tusen lägenheter som behöver renoveras, vilket kommer att kosta åtskilliga miljoner kronor. Platen mäktar inte med att göra allt på en gång, utan räknar med att projektet kommer att ta minst 15 år att genomföra. Men Peter Sjerling påpekar att man måste börja någonstans och att det är viktigt att komma igång.

Med utredningen som blev klar tidigare i år som grund, har Platens styrelse beslutat var man ska börja. På Ekön är det husen med adresserna Kråkrisvägen 14-18 och 26-30 (jämna nummer) samt Ulaxgatan 63-71 (ojämna nummer) som ska renoveras först, i två etapper. Dessutom hamnar husen på Boregatan 9 och Husbyvägen 23 och 25 i Borensberg högst på prioriteringslistan. Det som ska åtgärdas är bland annat fasader, våtutrymmen, ledningar både in- och utvändigt, dränering med mera.

– I Borensberg är det dessutom väldigt låg standard på lägenheterna, det är fortfarande samma som när de byggdes, säger Peter Sjerling, vilket i dessa fall betyder att standarden är från 1950- och 60-talen.

Annons
Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

I samband med de omfattande renoveringarna kommer stiftelsen i många fall även att låta rusta exempelvis kök och badrum. Då det innebär höjd standard kommer stiftelsen att vilja höja hyrorna. Hur stora hyreshöjningar det kan bli fråga om kan Peter Sjerling inte svara på i dagsläget. Han konstaterar att stiftelsen ännu inte vet vad renoveringarna kommer att kosta. Men han betonar att dialogen med hyresgästerna är viktig för Platen och uppmanar dem som har frågor och synpunkter att höra av sig.

Peter Sjerling tror att arbetena kan komma igång tidigast hösten 2012.

– Man kan tycka att det är långt fram, men det är mycket som ska göras. Vi ska detaljplanera arbetet, göra upphandling och så måste vi ha hyresgästernas godkännande för att kunna genomföra allt vi har tänkt.

Läs ocksåTrebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlekspisbrand, hyresnämnden, Platen, Motala, vräkning

Det räcker med att en hyresgäst säger nej till höjd standard, och därmed höjd hyra, för att stiftelsen ska tvingas vända sig till hyresnämnden och ansöka om tillstånd att få vidta åtgärderna.

Annons

I oktober planerar Platens styrelse att ta ett nytt, mer detaljerat, beslut om de första renoveringsetapperna.

– Om processen har kommit tillräckligt långt då. Det är viktigare att det blir bra än att det går fort. Vi pratar ändå om hus som ska stå i kanske 100 år till, säger Peter Sjerling.

Läs också Nils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till jul Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.