HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlek

Nyheter Bränder i kök och uterum, vattenskada och klagomål från grannarna, som säger att barnen lekt med kniv och skadat träd på gården. Nu tvingas hyresgästerna i Motala flytta – trots att de är en barnfamilj. Såpass allvarlig är misskötseln av lägenheten. Det slår hovrätten fast.
spisbrand, hyresnämnden, Platen, Motala, vräkning
Foto: Hyresnämnden
matlagning med olja. Spisbranden är bara en av flera skador i lägenheter som gör att barnfamiljen tvingas flytta.

Det är en lång rad av skador som uppstått i lägenheten som barnfamiljen hyr av kommunala bostadsstiftelsen Platen i Motala. I köket har ett antal spisar gått sönder. Tre enligt värden, en enligt hyresgästerna. Minst lika allvarligt är att det vid ett tillfälle uppstått en spisbrand.

Brand, kök, spisbrand, Platen, Motala, Vräkning
Förvärrade branden. Den stråtapet som hyresgästerna satt på kaklet tros ha förvärrat spisbranden.

Matlagning med olja ska ha orsakat branden som förstörde delar av köksinredningen samt spis och fläkt. Värden menar att brandförloppet förvärrats av att hyresgästerna klistrat en stråtapet på kaklet som även den brunnit upp.

Hyresgästerna menar att det inte går att utesluta att branden berodde på att det är 45 centimeter mellan spis och köksfläkt istället för rekommenderade 50 centimeter

Farlig elinstallation

Problemen i köket slutar inte där. Hyresgästerna har låtit installera en diskmaskin på spisens trefassystem, vilket inte är fackmannamässigt och kan vara brandfarligt. Hyresgästen förklarade i hyresnämnden att han låtit en bekant med 15 års erfarenhet göra installationen. Även om han saknad formell behörighet så litade hyresgästen kompisens mångåriga erfarenhet. När Platen fick se installationen skickade man dit en behörig elektriker för att göra om installationen och skydda hyresgästerna och grannarna.

Satte in jacuzzi i badrummet

I badrummet har hyresgästerna också gjort förändringar. Enligt värden har de installerat en jacuzzi, enligt hyresgästen ett normalt bubbelbadkar. En snabb googling gör gällande att det inte är någon större skillnad. Värden menar att fuktspärren förstörts när en duschvägg tagits bort för att göra installationen av bubbelbadkaret möjlig. Det förnekas av hyresgästerna. Badkaret har ett avrinningsrör med för stor diameter, vilket inneburit att vattnet tömts snabbare än golvbrunnen kunnat svälja, enligt värden.

Fuktskada. Höga halter av fukt konstaterades även i köket efter översvämningen i badrummet.

En kraftig översvämning i samband med bad och med en omfattande vattenskada som följd har uppstått. Enligt fuktskaderapporten krävs ett stort rivningsarbete eftersom fukten har spridit sig utanför badrummet. De mätare som satts dit för att mäta fukten under en längre tid har dessutom förstörts, enligt företaget som gjort fuktskaderapporten.

Brand även i uterummet

Även i uterummet i markplanslägenheten har det uppstått en brand, enligt värden efter cigarrettrökning. Även om en i familjen är rökare menar hyresgästerna att det inte är klarlagt vad som orsakat branden.

uterum, brand, rökning, Platen, Motala
Eldhärjat uterum. Även i lägenhetens uterum uppstod en brand. En teori är att den orsakats av en cigarett.

Utöver alla dessa händelser har hyresgästerna orsakat ytterligare ett antal mindre skador, vilket beror på vårdslöshet och skadegörelse, enligt värden.

Bland annat ska barnen ha förstört en dörr och skadat träd på innergården med knivar. Grannarna känner olust inför att vara på gården på grund av barnen, enligt värden.

Tvingas flytta sista mars

Hyresgästerna har i både hyresnämnden och hovrätten företrätts av Hyresgästföreningen. I hovrätten menar hyresgästerna att bränderna är olyckshändelser med begränsade förlopp. Installationen av bubbelbadkaret var fackmannamässig, men har tagits bort nu. Det är endast en spis som förstörts, enligt hyresgästerna. Om installationen av diskmaskinen var så felaktig som värden påstår borde det ha visat sig på något sätt. Påståendena om barnens skadegörelse förnekas. De är en normal familj med tre barn som rotat sig i området. Hovrätten bör beakta barnkonventionen.

uterum, brand, sot, Platen, Motala
Skador invändigt. Branden i uterummet orsakade även skador vardagsrummet. Bilden visar sot i taket.

Hyresnämnden i Linköping beslutade att de skador som barnfamiljen på olika sätt orsakat är så allvarliga att värden har rätt att säga upp dem. Genom att överklaga till hovrätten fick familjen ytterligare respit, men beslutet ändras inte: Trebarnsfamiljen måste flytta. Senast den sista mars ska de vara ute ur lägenheten.

Förseelserna är så allvarliga att barnens bästa inte är skäl nog att låta den stökiga familjen att bo kvar. Beslutet i hovrätten kan inte överklagas.

Läs också Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem Bombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt" Kenneth kan förlora sitt bibliotek - enligt hyresvärden är det han kallar hem en lokal Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.