Annons

Eskilstuna firade hundra år – lite drygt

Eskilstuna Tårtbitar delades ut på löpande band, till popcorn-maskinen var det kö och från scenen manade förbundsordföranden Marie Linder politikerna att bygga fler bostäder. På lördagen firade Hyresgästföreningen i Eskilstuna hundra år – och en vecka.

Det var den 4 maj 1919 som Hyresgästföreningen i Eskilstuna höll sitt första möte. Men på hundraårsdagen – det vill säga förra lördagen – var Fristadstorget upptaget av ett annat arrangemang, vilket gjorde att firandet fick vänta en vecka. Men det var nog tur, för om det var kallt och eländigt förra lördagen så var vädret närmast perfekt nu. Solen tittade fram då och då och det var så där lite lagom varmt.

På torget kunde den som ville få sig en bit tårta och en kopp kaffe och låta sig underhållas av diverse musikframträdanden med mera.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Visst, man kanske inte behövde armbåga sig fram, men Marianne Nikolic, Aveen Ismael och Birgitta Larsson fick stundtals ligga i ordentligt för att hinna med att servera tårta till besökarna.

– Vi är redan inne på vår fjärde tårta och på varje tårta får man ut 72 bitar, berättade Birgitta Larsson.

Då hade inte ens den första timmen passerat.

Annons
Läs ocksåAkut bostadsbrist nu i hela Södermanland

Styrelsemedlemmen Inger Holm var nöjd med uppslutningen.

– Jag trodde faktiskt inte att det skulle komma så mycket folk, erkände hon.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder var på plats för att gratulera hundraåringen. I sitt tal manade hon politikerna att bygga fler bostäder och att inte sälja ut allmännyttan.

Läs ocksåHögt tonläge i debatt om värdeöverföringDaniel Tillgren med Eskilstunaån i bakgrunden.

– Alla kommuner i Sverige behöver se till att bygga bostäder. Men det är också viktigt att kommunerna inte säljer ut sin allmännytta – eller plockar ut pengar från den. För då har de inte kvar de bostadspolitiska verktyg som de så väl behöver, förklarade hon.

Annons

Marie Linder kritiserade återigen januariavtalet och marknadshyror i nybyggda lägenheter.

– Vi vet redan i dag att människor inte har inkomster som klarar av nyproduktioner. Att då säga att man ska höja hyrorna ytterligare löser ju inte problemen.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Här vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.