Annons

Hyrespengar går till badhus

Nyheter De kommunala bostadsbolagen gjorde ifjol värdeöverföringar på sammanlagt 842 miljoner kronor. Lulebo står för nästan hälften av den summan. Pengarna ska bland annat gå till att bygga ett badhus. Hyresgästföreningen är kritisk.

 

Sedan den nya lagen om allmännyttiga bostadsföretag infördes 2011 har Boverket granskat hur mycket pengar som kommunerna driver in från sina bostadsbolag.
Av landets omkring 310 kommunala bostadsbolag så är 249 med i Boverkets rapport som rör år 2016. Där framkommer att av dessa bolag har 61 procent inte lämnat någon värdeöverföring, 37 procent har lämnat överföring som är tillåten, medan blott två procent lämnat värdeöverföringar utöver tillåtet belopp.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Liksom tidigare år så utmärker sig Mölndalsbostäder genom att lämna utdelning utöver vad som är tillåtet. För 2016 rör det sig om närmare 1,1 miljoner kronor för mycket. För Kopparstaden i Falun och Älvkarlebyhus finns inte tillräckligt med uppgifter för att länsstyrelsen och Boverket ska kunna göra en bedömning om uttagen är inom de tillåtna gränserna.

Annons

Sammanlagt har dessa bolag delat ut nästan 842 miljoner kronor. Det finns en regel som medger större uttag än annars om pengarna används för sociala och integrationsfrämjande ändamål. Denna regel tolkas tämligen generöst – för generöst anser Hyresgästföreningen som flertalet gånger protesterat mot att pengarna ska användas till investeringar som föreningen tycker ska finansieras via skattemedel. Det finns inte heller några sanktionsmöjligheter.

Lulebo är det bolag som i år lämnar störst överföring – 400 miljoner kronor. Pengarna kommer bland annat att användas för att bygga ett badhus på Hertsön och rusta upp parker.

Läs ocksåBostadsbolag töms på miljoner

– Att bygga ett badhus är inget som enbart hyresgästerna ska vara med och finansiera. Det blir en dubbelbeskattning av hyresgästerna. Pengarna borde stanna i bolaget och gå till att bygga nytt och renovera, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningens riksförbund.

Annons

Bland övriga projekt som faller inom ramen för tillåten värdeöverföring är ett projekt där Gavlegårdarna i Gävle stöttar Gefle IF med bland annat material och planhyror. I Ängelholm ska kommunen använda pengarna till att köpa bostadsrätter och MKB i Malmö lämnar pengar till kommunen som ska gå till att motverka strukturell hemlöshet.

Läs också Fler avkastningskrav med nya lagen Mölndalsbostäders vinstöverföring överklagas – igen Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.