Annons

Fler utestängs från bostäder i tre av fyra kommuner

Nyheter I tre av fyra kommuner har det blivit svårare för utsatta grupper att få bostad. Det visar Hem & Hyras undersökning, där socialcheferna i 231 kommuner berättar om hårdare krav, ökade kostnader och oseriösa värdar som utnyttjar de utestängdas situation.

Alla har rätt till drägliga bostäder. Det har varit en ledstjärna i den bostadssociala politiken i Sverige sedan 1940-talet.

I praktiken har de kommunala bostadsbolagen tagit en stor del av ansvaret för den visionen. Så är det inte längre.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hem & Hyra har frågat socialcheferna i landets kommuner och i storstädernas stadsdelar om bostadssituationen för deras klienter och andra med svag ekonomi. 77 procent av socialcheferna har svarat, från både stora och små kommuner:


Tre av fyra socialchefer säger att det har blivit svårare för flera grupper att få egen bostad under 2000-talet.

96 procent av dem säger att det drabbar personer med betalningsanmärkningar eller skulder. Missbrukare, psykiskt sjuka och socialbidragstagare blir också oftare utestängda.

Lotta Persson är socialchef i Botkyrka utanför Stockholm. Hon är också ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer och bekräftar att bostadsfrågan har blivit ett allt vanligare samtalsämne bland kollegerna.
– Socialförvaltningen har blivit en ny bostadsförmedling och personer som egentligen inte alls har hört till våra klientgrupper förut kommer och behöver hjälp.

Annons

Den vanligaste orsaken till den hårdare bostadsmarknaden är att det kommunala bostadsbolaget ställer hårdare krav, enligt socialcheferna i undersökningen.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) tycker att kommunerna borde göra mycket mer för att se till att alla har värdiga bostäder.

– Man har tagit för givet att den sociala bostadspolitiken ska skötas av bostadsbolaget. Samtidigt har politikerna och socialtjänsten kunnat släppa frågan. Men bostadsbolaget ska inte vara en dold socialtjänst, säger han till Hem & Hyra.

Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Hem & Hyra har följt Fredrik, Micke och Emelie, tre personer som av olika skäl inte har kunnat få vanliga bostäder och i stället har hamnat i utdömda, mögliga lägenheter, hos värdar som har satt i system att hyra ut till dem som inte har några alternativ. Du kan läsa hela reportaget här.

Annons

I enkäten med socialcheferna säger var tredje att de känner till sådana värdar i sina kommuner. De finns såväl i storstäderna som i små samhällen och i avfolkningsbygder.

Bostadsminister Stefan Attefall tycker att kommunerna måste ta mer ansvar även här.

Läs ocksåHuset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig”Marjo Kiviluoma sitter med sin hund i lägenheten som räddningstjänsten dömde ut. Nu har hon blivit hemlös.

– De som missköter sina hus ska till hyresnämnden så snabbt som möjligt för tvångsåtgärder. Kommunerna måste vara mycket mer aktiva och utnyttja lagen, inte lita på att hyresgästerna ställer krav.​

Fakta: Socialchefernas svar

Fråga: Har det under 2000-talet blivit svårare för era klienter och andra personer med låga inkomster att få förstahandskontrakt på bostäder?

75 % svarar ja.
24 % svarar oförändrat.
1 % svarar nej, det har blivit lättare. 

Fråga: Har det inneburit ökade kostnader för socialtjänsten i din kommun?

82 % svarar ja.
4 % svarar nej.
14 % svarar vet ej. 

Fråga: Det finns hyresvärdar som hyr ut undermåliga bostäder till personer som inte kan få något annat. Känner du till sådana i din kommun?

35 % svarar ja.
65 % svarar nej. 

Enkäten skickades till Socialchefen i alla kommuner och i storstädernas stadsdelar, totalt 323 personer. 249 svar kom in, från 231 kommuner och 18 stadsdelar. Bortfallet är jämnt fördelat på stora och små kommuner. 

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.