HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Friggesundsbor ordnar byamöte mot otryggheten

Hudiksvall Hyresgäster och andra berörda har fått nog av den ökade otryggheten i Friggesund. Nu ordnar de ett byamöte med inbjudna representanter från Hudiksvallsbostäder, polisen och kommunen för att få till en förändring.
Foto: Privat
Carolina Karlssons ettåriga dotter hittade en använd kanyl i ett plaströr i sandlådan på Ehingervägen i Friggesund. Händelsen fick Carolina och hyresgästen Tommy Halvarsson att tillsammans med andra berörda ta initiativ till ett byamöte för att komma till rätta med den ökade otryggheten i Friggesund.

Helena Hedman har bott hos Hudiksvallsbostäder i Friggeund i två och ett halvt år. Nu letar hon efter bostad på annan ort åt sig och sin tolvåriga dotter, eftersom de inte känner sig trygga i sitt bostadsområde.

Det började med att Helena Hedman fick sin ljusramp på bilen stulen, när den stod i en carport som hon hyrde av Hudiksvallsbostäder. Sen ställde hon bilen på parkeringen utanför Ica, eftersom hon tänkte att den var mer under uppsikt där. Då fick hon tanklocket förstört och bilen repad. När hon köpte en ny ljusramp blev den också stulen, trots att bilen stod parkerad så att hon kunde se den från köksfönstret. När hennes äldsta dotter var på besök från Karlstad drabbades även hennes bil av skadegörelse och någon som hade slangat bensin från den.

Läs ocksåNye hudikchefen om makt och goda livsmiljöer
Helena Hedman, hyresgäst i Friggesund.
Helena Hedman, hyresgäst i Friggesund.

– En natt knackade det hårt på köksfönstret. Jag och min yngsta dotter som bor med mig blev jätterädda. Det var en man som ville bli insläppt i källaren för att kunna ta sig till en kompis som bodde i en annan port. Jag sa nej, men han gav sig inte, så tillslut fick jag gå och öppna åt honom. Det kändes som att jag inte hade något val. En annan gång, i våras, berättade min dotter att en kvinna låg naken i lekparken. Jag trodde först inte att det kunde stämma, men det gjorde det. Hon hade bara en kort topp på sig och inga byxor eller trosor. Den gången kom faktiskt polisen och hämtade henne, säger Helena Hedman.

Hon räknar upp ytterligare en rad händelser alldeles inpå knuten. Flera handlar om personer med missbruksproblem och ofta bor de inte i Friggesund utan är bara på besök. En gång såg hon från balkongen att en kvinna på väg från pizzerian var så berusad att hon vinglade och knappt kunde bära pizzakartongen.

– Jag undrade hur det skulle gå och gick till min dotters sovrumsfönster för att titta. Då såg jag att kvinnan hoppade in i en bil! Jag knackade på fönstret och skrek. Min sons flickvän som kom gående utanför såg att jag reagerade över något och tog registreringsnumret på bilen. Kvinnan i bilen genade över en gräsmatta där en liten grabb var ute och gick med sina småsyskon i vagn. Jag ringde polisen, men de sa att de inte hann komma. Det som hände då var att hon senare voltade med bilen, säger Helena Hedman.

Läs ocksåTrygghetsvärdar i Göteborg rapporterar till polisen
Det är framför allt i hyreshusområdena på Skänkvägen och Friggesundsvägen, och i området runt Ica och pizzerian, som Friggesundsbor berättar om stölder, stök och otrygghet.
Det är framför allt i hyreshusområdena på Skänkvägen och Friggesundsvägen, och i området runt Ica och pizzerian, som Friggesundsbor berättar om stölder, stök och otrygghet.

Helena Hedman tror att hon har ringt polisen ungefär fyra gånger under de två och ett halvt år hon har bott i Friggesund.

– På något konstigt sätt blir man van vid att det händer något nästan varje vecka. Men det verkar vara ett väldigt lokalt problem, för jag har hört flera i villaområdet intill som inte alls känner igen sig i att det skulle vara otryggt i Friggesund, säger Helena Hedman.

Tommy Halvarsson, hyresgäst i Friggesund.
Tommy Halvarsson, hyresgäst i Friggesund.

Tommy Halvarsson bor också hos Hudiksvallsbostäder i Friggesund. Även han berättar om flera oroande händelser. Bland annat såg hans dotter ett slagsmål utanför deras fönster. I mitten av oktober startade han en Facebook-grupp för grannsamverkan i Friggesund.

– Jag tyckte att det började hända lite väl mycket här, säger han.

Han tycker att det har blivit värre och värre sen i våras. Droppen blev när Friggesundsbon Carolina Karlssons ettåriga dotter för ett par veckor sen hittade en använd kanyl i ett fodral i en sandlåda på en lekplats på Ehingervägen, vilket Hudiksvalls Tidning var först med att rapportera om.

– Jag har pratat med Hudiksvallsbostäder flera gånger, men de säger att de inte kan göra något och att vi ska ringa polisen om det händer något. Och polisen säger att de bara kan ta folk på bar gärning. Men om man ringer polisen så tar det 40 minuter innan de är här om de åker hela vägen från Hudik, säger Tommy Halvarsson.

Läs ocksåTrygghetsvärdar mordhotade trots försiktighet

Nu är Tommy Halvarsson tillsammans med bland andra Carolina Karlsson med och ordnar ett byamöte för att komma tillrätta med otryggheten i Friggesund. De ska bjuda in bland andra Hudiksvallsbostäder, polisen och ansvariga politiker och tjänstemän från kommunen. Datumet är satt till 14 november.

– Jag hoppas att Hudiksvallsbostäder kommer att lyssna när folk berättar om vad som pågår och att polisen börjar röra sig här lite mer. Men framför allt hoppas jag att Hudiksvallsbostäder ska ta problemen på större allvar, säger Tommy Halvarsson.

Hos Hudiksvallsbostäder är det bokonsulenten Carina Sjöblom som är ansvarig för trygghetsfrågor. Hon säger att Hudiksvallsbostäder ständigt jobbar för ökad trygghet i områden där det finns problem, inklusive Friggesund.

En del hyresgäster upplever att ni inte tar problemen på allvar. Hur arbetar ni för att minska otryggheten?

– Sådant som händer utanför husen kan vi inte göra så mycket åt. När det gäller det som sker inne i lägenheter kontaktar vi först hyresgästerna och om det inte räcker skickar vi en anmodan om rättelse. Att avhysa hyresgäster på grund av störningar är ganska svårt och tar långt tid. Något annat vi har tänkt göra var att bjuda in till ett möte, men nu hann de före. Vi tar hyresgästerna på allvar och jobbar ständigt med de här frågorna, men det kan ta lite tid innan det händer något, säger Carina Sjöblom.

Hyresgästerna känner sig övergivna när ni på Hudiksvallsbostäder hänvisar till polisen och polisen bara åker ut på pågående brott, vilket dessutom tar lång tid när de åker hela vägen från Hudiksvall. Vad tänker du om det?

– Det kan jag förstå. Men händer det saker ute i området och handlar det om droger, då är det ju polisen man ska vända sig till. Jag har kontakt med polisen och hör en hyresgäst av sig om något som hänt meddelar jag alltid polisen.

Finns det inget mer ni som hyresvärd kan göra?

– Nej, vad skulle det vara? Då skulle vi i så fall ha någon på plats hela tiden. Vi försöker lösa det med Securitas och nära kontakt med polisen.

Har ni satt in extra resurser från Securitas?

– Ja absolut. I helgen var till exempel både Securitas och polisen på plats i Friggesund. Men tyvärr är det ju så att Friggesund ligger en bit bort, så händer något i centrala Hudiksvall kanske inte polis och Securitas åker till Friggesund.

 

Läs också Trötta på upprepade inbrott – värden gör inget Hälsinge Kulturfastigheter svarar på kritiken från hyresgästerna