Annons

Fyra Dalahyror klara

Dalarna Hyresförhandlingarna är klara i Borlänge, Vansbro, Malung-Sälen och Älvdalen. Hyrorna höjs med mellan 0,35 och 0,85 procent.

I och med de avslutade hyresförhandlingarna med  ytterligare fyra kommunägda bostadsföretag i Dalarna är länets alla förhandlingar utom den i Orsa, avklarade. Förhandlingarna i Orsa har strandat, läs mer här.

Tunabyggen i Borlänge och Hyresgästföreningen har haft hårda förhandlingar som under en period riskerade att stranda. Men parterna kom till slut överens om en hyreshöjning från 1 feberuari på 0,45 procent. Tunabyggens ursprungskrav var hela 3,5 procent.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi är nöjda med överenskommelse som innebär en låg hyreshöjning för hyresgästerna jämfört med det initiala yrkandet, säger Jan Dahlquist förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge.

Annons

I Vansbro får hyresgästerna en hyreshöjning på 0,35. Malungshem höjer hyrorna med 0,4 procent. Norra Dalarnas Fastighetsbolag, Älvdalens kommunala bostadsföretag, höjer hyrorna med 0,85.

Länet som helhet har fått låga hyreshöjningar. Gagnefsbostäder höjer inte hyran alls. Bara två av de fjorton kommuner som slutit överenskommelser om hyran för nästa år höjer den med 0,5 procent eller mer, Säterbostäder och Norra Dalarnas Fastighetsbolag.

Annons
Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren
Fakta: Dalahyror 2016
Bostadsföretag Höjning i procent
Gagnefsbostäder 0
Bärkehus 0,3
Kopparstaden 0,3
Gamla Byn 0,35
Vansbrohem 0,35
Leksandsbostäder 0,4
Ludvikahem 0,4
Malungshem 0,4
Morastrand 0,4
Rättviksfastigheter 0,4
Hedemorabostäder 0,45
Tunabyggen 0,45
Säterbostäder 0,5
Norra Dalararnas Fast 0,85
Läs också Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Fyra dalahyror klara

Dalarna Hyrorna för dem som hyr kommunalt i Leksand, Vansbro, Säter och Malung-Sälen är klara. Höjningarna ligger på mellan 2,3 och 3,0 procent.

Säterbostäders hyresgäster får en hyreshöjning på 3 procent från årsskiftet. Leksandsbostäder och Malungshem höjer hyran med 2,3 procent från årsskiftet och Vansbrohem höjer med 2, 5 procent. Hyresgästföreningens föhandlare Sören Pettersson är nöjd med resultaten:

– Jag tycker vi uppnår de mål vi satt upp. Vi ska ligga runt inflationen, alltså runt 2,3 procent. Jag tycker det har gått bra i de flesta förhandlingarna i år.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Sören Pettersson påminner dock om att de kommunala bostadsföretagen är på mycket olika nivåer vad gäller tillgång och efterfrågan på lägenheter, lägenheternas skick och framförallt när man jämför kvadratmeterhyrorna.

– Vansbrohem har till exempel låga hyror och för dem betyder 2,3 procents höjning mindre i reda pengar än det gör för bolagen som har högre hyror, säger Sören Pettersson.

Annons
Fakta: Dalarnas nya hyror 2012

Avesta 2,1 (3,3)Falun 2,3 (2,4)Leksand 2,3 (3,3)Ludvika 2,4 (3,0)Malung-Sälen 2,3 (3,9)Smedjebacken 1,9 (3,7)Säter 3,0 (5,6)Vansbro 2,5 (4,6)

Bostadsföretagens ursprungskrav inom parentes.

Läs också Medlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat" Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen

Fyra dalahyror klara

Dalarna ​Hyresgästföreningen i Dalarna har avslutat förhandlingarna i ytterligare fyra kommuner.

​I Mora höjs hyrorna hos Morastrand med 3,2 procent från årsskiftet. Ursprungskravet var 4,8 procent. I Vansbrohems lägenheter blir den nya hyran 3,4 procent dyrare från nyår. Vansbrohem yrkade inledningsvis på 6,3 procents höjning.
Malungshems hyror höjs med 3,1 procent och Gagnefsbostäders hyror blir 3,1 procent dyrare.
Bolagens första krav var  5,2 och 4,2 procent.

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Medlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat" Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.