HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fyra Dalahyror klara

Dalarna Hyresförhandlingarna är klara i Borlänge, Vansbro, Malung-Sälen och Älvdalen. Hyrorna höjs med mellan 0,35 och 0,85 procent.

I och med de avslutade hyresförhandlingarna med  ytterligare fyra kommunägda bostadsföretag i Dalarna är länets alla förhandlingar utom den i Orsa, avklarade. Förhandlingarna i Orsa har strandat, läs mer här.

Tunabyggen i Borlänge och Hyresgästföreningen har haft hårda förhandlingar som under en period riskerade att stranda. Men parterna kom till slut överens om en hyreshöjning från 1 feberuari på 0,45 procent. Tunabyggens ursprungskrav var hela 3,5 procent.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

– Vi är nöjda med överenskommelse som innebär en låg hyreshöjning för hyresgästerna jämfört med det initiala yrkandet, säger Jan Dahlquist förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge.

I Vansbro får hyresgästerna en hyreshöjning på 0,35. Malungshem höjer hyrorna med 0,4 procent. Norra Dalarnas Fastighetsbolag, Älvdalens kommunala bostadsföretag, höjer hyrorna med 0,85.

Länet som helhet har fått låga hyreshöjningar. Gagnefsbostäder höjer inte hyran alls. Bara två av de fjorton kommuner som slutit överenskommelser om hyran för nästa år höjer den med 0,5 procent eller mer, Säterbostäder och Norra Dalarnas Fastighetsbolag.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"
Fakta: Dalahyror 2016
Bostadsföretag Höjning i procent
Gagnefsbostäder 0
Bärkehus 0,3
Kopparstaden 0,3
Gamla Byn 0,35
Vansbrohem 0,35
Leksandsbostäder 0,4
Ludvikahem 0,4
Malungshem 0,4
Morastrand 0,4
Rättviksfastigheter 0,4
Hedemorabostäder 0,45
Tunabyggen 0,45
Säterbostäder 0,5
Norra Dalararnas Fast 0,85
Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Fyra dalahyror klara

Dalarna Hyrorna för dem som hyr kommunalt i Leksand, Vansbro, Säter och Malung-Sälen är klara. Höjningarna ligger på mellan 2,3 och 3,0 procent.

Säterbostäders hyresgäster får en hyreshöjning på 3 procent från årsskiftet. Leksandsbostäder och Malungshem höjer hyran med 2,3 procent från årsskiftet och Vansbrohem höjer med 2, 5 procent. Hyresgästföreningens föhandlare Sören Pettersson är nöjd med resultaten:

– Jag tycker vi uppnår de mål vi satt upp. Vi ska ligga runt inflationen, alltså runt 2,3 procent. Jag tycker det har gått bra i de flesta förhandlingarna i år.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Sören Pettersson påminner dock om att de kommunala bostadsföretagen är på mycket olika nivåer vad gäller tillgång och efterfrågan på lägenheter, lägenheternas skick och framförallt när man jämför kvadratmeterhyrorna.

– Vansbrohem har till exempel låga hyror och för dem betyder 2,3 procents höjning mindre i reda pengar än det gör för bolagen som har högre hyror, säger Sören Pettersson.

Fakta: Dalarnas nya hyror 2012

Avesta 2,1 (3,3)Falun 2,3 (2,4)Leksand 2,3 (3,3)Ludvika 2,4 (3,0)Malung-Sälen 2,3 (3,9)Smedjebacken 1,9 (3,7)Säter 3,0 (5,6)Vansbro 2,5 (4,6)

Bostadsföretagens ursprungskrav inom parentes.

Läs också Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare

Fyra dalahyror klara

Dalarna ​Hyresgästföreningen i Dalarna har avslutat förhandlingarna i ytterligare fyra kommuner.

​I Mora höjs hyrorna hos Morastrand med 3,2 procent från årsskiftet. Ursprungskravet var 4,8 procent. I Vansbrohems lägenheter blir den nya hyran 3,4 procent dyrare från nyår. Vansbrohem yrkade inledningsvis på 6,3 procents höjning.
Malungshems hyror höjs med 3,1 procent och Gagnefsbostäders hyror blir 3,1 procent dyrare.
Bolagens första krav var  5,2 och 4,2 procent.

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor De första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningen Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.