HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Ge oss gratis medlemskap”

Teckomatorp LH Teckomatorp hade funnits i över 40 år och var på väg att läggas ned. Då fick Eva Wigren frågan om hon ville vara ordförande och tackade ja. Det blev en nystart för den lokala föreningen.
Foto: Gry Ellebjerg
– Om de lokala hyresgästföreningarna försvinner är du ensam mot ett bostadsbolag. Nu är vi många, säger Eva Wigren i Hyresgästföreningens nya lokal i Teckomatorp.

Det har varit ett generationsskifte i LH Teckomatorp. De aktiva var gamla och orkade inte längre. Föreningen var redo att lägga ned. Eva Wigren är född och uppväxt i Teckomatorp och är känd av många. När hon fick frågan nappade hon direkt.

– Jag är egen företagare och gillar utmaningar. Att jag sa ja till Hyresgästföreningen berodde på att jag precis haft läckage i min lägenhet. Då kontaktade jag föreningen och möttes av stor kompetens.

Läs ocksåLättare för unga i Västmanland att få bostad

Tillsammans med tre andra styrelseledamöter driver hon nu LH Teckomatorp. De har en liten lokal bakom järnvägsstationen. Ett bord, kaffe och några pärmar är allt föreningen har.

– Vårt LH är i uppstarten och vi håller på att lära oss. Det är viktigt att vi gör något för alla. Vi har arrangerat olika aktiviteter och då passar vi på att diskutera boendefrågor. Utöver olika aktiviteter har föreningen möten en gång i månaden, de är med och hyresförhandlar och träffar även hyresvärden.

Varför tror du att det är svårt att få fler aktiva?
– I dag handlar det mesta om pengar. Att göra saker för att det är roligt ger inte mat på bordet. Om vi ser på det krasst betalar jag för att lägga tid på ett obetalt arbete i Hyresgästföreningens namn.
– Jag betalar 82 kronor i månaden i medlemsavgift och lägger ner cirka 100 timmar om året. Det är rätt mycket pengar jag förlorar och det måste vi vara medvetna om.
– Jag tror att fler skulle engagera sig om de fick ett arvode eller varför inte ge oss ett gratis medlemskap?

Läs ocksåDrygt 9 000 hushåll i Uppsala bor fel
Läs också Missade hyra under häktning för våldtäkt - nu åker mannen ut Krylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral När Bernts fru gick bort kraschade allt – nu sover han i trappuppgångar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.