Annons

Hyresgästerna i Lund startade egen lokal hyresgästförening

Lund De tre hyresgästerna på Väster i Lund går mot strömmen. De ville ha mer att säga till om och startade en lokal hyresgästförening.
Foto: Kristina Wahlgren
Starkare tillsammans. Johannes Wilm, Maria Leijonhufvud och Maria Sandgren har startat den lokala hyresgästföreningen på Väster i Lund.

De rödteglade husen på Väster i Lund står tätt men Maria Sandgren intygar att det är som att bo i en park. Lummigt på sommaren och gott om plats för lekande barn. En äldre generation är på väg att bytas ut mot yngre par och barnfamiljer.

Mitt i området, i en hörnlokal på bottenplan, har den nystartade lokala hyresgästföreningen hittat hem. Ett fruktfat, skivat surdegsbröd och neskaffe står på bordet när det vankas fikastund. Lokalen används annars mest till barnkalas, stormiddagar och numera även bomöten och styrelsemöten. En utmaning är att få hyresgästerna att komma på bomötena.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det är inte det att vi inte behövs men vi konkurrerar med mycket annat i folks vardag, säger Johannes Wilm.

Annons

Den nystartade lokala hyresgästföreningen är sprungen ur en arbetsgrupp – Miljögrannar – som startade för över ett år sedan. Hyresvärden, kommunala LKF, stöttade med pallkragar, redskap och jord. Men några hyresgäster ville ha mer att säga till om och upptäckte att de genom en egen förening i området både kunde föras allas talan och få hyresvärdens öra vid så kallade bosamråd, då styrelsen och LKF träffas.

– Vi får reda på vad som är på gång och har möjlighet att påverka innan besluten tas. Den delaktigheten är väldigt värdefull, säger Maria Sandgren, ledamot i styrelsen.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Men det handlar också om att ha trevligt och att lära känna grannarna. Det finns en grupp på Facebook där hyresgäster kan be om en hjälpande hand.
– Det är upp till oss själva hur mycket vi gör. Och det ska bli spännande att se vad det här leder till, säger Maria Sandgren.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.