HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästerna i Lund startade egen lokal hyresgästförening

Lund De tre hyresgästerna på Väster i Lund går mot strömmen. De ville ha mer att säga till om och startade en lokal hyresgästförening.
Foto: Kristina Wahlgren
Starkare tillsammans. Johannes Wilm, Maria Leijonhufvud och Maria Sandgren har startat den lokala hyresgästföreningen på Väster i Lund.

De rödteglade husen på Väster i Lund står tätt men Maria Sandgren intygar att det är som att bo i en park. Lummigt på sommaren och gott om plats för lekande barn. En äldre generation är på väg att bytas ut mot yngre par och barnfamiljer.

Mitt i området, i en hörnlokal på bottenplan, har den nystartade lokala hyresgästföreningen hittat hem. Ett fruktfat, skivat surdegsbröd och neskaffe står på bordet när det vankas fikastund. Lokalen används annars mest till barnkalas, stormiddagar och numera även bomöten och styrelsemöten. En utmaning är att få hyresgästerna att komma på bomötena.

Läs ocksåGrannen intill: Katharina behöver inte drömma sig bort

– Det är inte det att vi inte behövs men vi konkurrerar med mycket annat i folks vardag, säger Johannes Wilm.

Den nystartade lokala hyresgästföreningen är sprungen ur en arbetsgrupp – Miljögrannar – som startade för över ett år sedan. Hyresvärden, kommunala LKF, stöttade med pallkragar, redskap och jord. Men några hyresgäster ville ha mer att säga till om och upptäckte att de genom en egen förening i området både kunde föras allas talan och få hyresvärdens öra vid så kallade bosamråd, då styrelsen och LKF träffas.

– Vi får reda på vad som är på gång och har möjlighet att påverka innan besluten tas. Den delaktigheten är väldigt värdefull, säger Maria Sandgren, ledamot i styrelsen.

Läs ocksåSå umgås grannarna i coronatider

Men det handlar också om att ha trevligt och att lära känna grannarna. Det finns en grupp på Facebook där hyresgäster kan be om en hjälpande hand.
– Det är upp till oss själva hur mycket vi gör. Och det ska bli spännande att se vad det här leder till, säger Maria Sandgren.

Läs också Lättare för unga i Västmanland att få bostad Drygt 9 000 hushåll i Uppsala bor fel Missade hyra under häktning för våldtäkt - nu åker mannen ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.