HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ansvarsskyddet – en viktig del i hemförsäkringen

Blekinge Även om du är vållande till brand eller andra skador kan din hemförsäkring hjälpa dig att slippa betala skadestånd. Men det är viktigt att du vänder dig till ansvarsskyddet som finns i alla hemförsäkringar.
Peter Stark vid Konsumenternas försäkringsbyrå tycker att det är bra att hyresvärdar kräver hemförsäkring. Försäkringen ger ett starkt skydd för hyresgästen.

Peter Stark, jurist inom boendeförsäkringar hos Konsumenternas försäkringsbyrå, tycker att det är bra att bostadsbolag kräver hemförsäkring av sina hyresgäster.

– Det är väldigt bra. Förmodligen tänker hyresvärden att då har hyresgästen en ansvarsdel i försäkringen. Hemförsäkringen är ett billigt skydd och är unik för Sverige eftersom vi har fyra skydd i ett paket. Det vi ser som allvarligt är att vi uppskattar att fyra, fem procent saknar hemförsäkring och därmed står utan de fyra basskydden, berättar Peter Stark.

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.

Det så kallade ansvarsskyddet kan hjälpa dig även om det var du som orsakade exempelvis en brand. Skyddet backar dock om du med uppsåt orsakat skadan.

– Det är viktigt att vända sig dit med alla skadeståndskrav. De företräder dig som konsument och kommer överens med hyresvärden. Då minskas risken radikalt att stå där i slutänden med en stor kostnad. I nio fall av tio är det hyresvärdens självrisk det handlar om, säger Peter Stark och tillägger:

Annons

– Jag vill verkligen poängtera att man ska vända sig dit och sedan är det jätteviktigt att inte göra mer. Om du börjar deala med hyresvärden så kan ansvarsskyddet få för sig att slå bakut. Alla förslag man får ska man bara hänvisa till ansvarsskyddet. Som hyresgäst ska man vara helt passiv. Det är jätteviktigt.

Läs ocksåUddlöst att kräva hemförsäkring

Är försäkringsbolagens hemförsäkringar likartade?

– Det är väldigt lika när det kommer till bränder. Försäkringen gäller på lösöre för det belopp man avtalat om som högsta ersättning. Vid brand ersätts det som är förstört eller så saneras sakerna, om det går. Däremot, om man inte kan bo i sin bostad en viss tid och till exempel har högre kostnader för mat för att man inte kan bo hemma, där skiljer det sig mellan bolagen.

Annons

Förutom ansvarsskydd ingår även rättsskydd, reseskydd och överfallsskydd i hemförsäkringen.

Läs ocksåBostadsbolag vill göra hemförsäkring obligatorisk
Fakta: Hemförsäkring
  • Förutom att den täcker stölder och skador på dina saker så ingår ytterligare fyra skydd: ansvarsskydd, rättsskydd, reseskydd och överfallsskydd.
  • Om du skulle orsaka en stor skada och bli skadeståndsskyldig för detta, kan din hemförsäkring oftast ge ersättning om du får ett krav från hyresvärden.
  • Hemförsäkring behövs även om du bor i studentlägenhet. Är du under 18 år kan du ingå i dina föräldrars hemförsäkring, även när du bor på annan ort. Kolla detta med försäkringsbolaget.
  • Om du hyr i andra hand behöver du normalt en egen hemförsäkring, liksom om du är inneboende. Kompisar som delar bostad och hushåll kan ofta skaffa en gemensam.
  •    Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå
Läs också Bostadsbolagen kräver hemförsäkringar utan lagstöd Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.