HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbolagen kräver hemförsäkringar utan lagstöd

Dalarna Nio av Dalarnas femton kommunala bostadsbolag kräver att hyresgästerna har hemförsäkring. Enligt lag kan inte värdar ställa det kravet men bolagen menar att det är för allas bästa som regeln införts. Om olyckan är framme och hemförsäkring saknas kan du bokstavligen komma att stå på bar backe. Det är alltid den egna försäkringen som gäller, inte värdens eller någon annans.
Foto: Lena Mattsson
En glömd vattenkran eller dusch i badrummet kan få oerhörda konsekvenser för den som saknar hemförsäkring.

Börjar det brinna hos grannen och din egen lägenhet klarar sig från branden men blir rök- och vattenskadad är det ändå din egen hemförsäkring, inte grannens eller hyresvärdens, som går in och betalar.

Ja, saknar du hemförsäkring riskerar du att förlora allt i till exempel en brand. Du förlorar dina ägodelar utan att få ersättning för dem och har du vållat skadan kan du också bli skadeståndsskyldig och till och med dömd för allmänfarlig vårdslöshet.

Läs ocksåÖvernattningslägenhet – inte solklart var du ska vara skriven

Många tror att hyresvärdens försäkringsbolag delar ut ersättning om en brand startar i ett trapphus och lägenheter skadas av eld, rök eller vatten men så är det inte. Det är alltid ditt försäkringsbolag som betalar för dina skador, om du har ett försäkringsbolag vill säga.

Enligt lag kan en hyresvärd alltså inte kräva att hyresgästerna har hemförsäkring. Nio av Dalarnas femton kommunala bostadsbolag kräver trots det att hyresgästen är försäkrade när kontraktet skrivs på. (Se tabell längst ned i artikeln.)

Hem & Hyra har i en mailenkät frågat företrädare för de 15 kommunala bostadsföretagen i Dalarna om deras syn på om deras hyresgäster är försäkrade eller inte. Bolagen menar att det är för allas bästa som hyresgästerna ska vara försäkrade och även de bolag som inte har krav på försäkring säger att de alltid informerar hyresgästerna om vikten av en försäkring när hyreskontraktet skrivs under.

Läs ocksåDe tvingades skriva sig på fel adress - Skatteverket går emot sina egna reglerEn man i lila tröja utanför ett vitt hus. På trappan en bit bort står en kvinna och ser ut över trädgården.

Vi frågade också om det hänt att hyresgäster utan hemförsäkring blivit ersättningsskyldiga.

Tunabyggen i Borlänge svarar att de inte har någon sammanställning av antalet händelser men att det förekommer ganska ofta att det inträffar:

– Om hyresgästen har varit vållande till skadan får hyresgästen ta det med sitt försäkringsbolag. Om försäkring saknas ligger skulden hos hyresgästen helt och hållet.

Läs ocksåStrömlös datanörd går lottlös - fick avslag på miljonersättning och mer elEn man sitter vid sitt skrivbord med ryggen mot kameran.

Gagnefsbostäder skriver i sitt svar att ”senast hade vi en lägenhet som frös sönder på grund av att hyresgästen lämnat lägenheten utan att meddela oss. Hyresgästen saknade hemförsäkring…” Reparationskostnaderna blev 800 000 kronor.

Hem & Hyra har tidigare i flera artiklar skrivit om problemet med att många, särskilt unga hyresgäster i små lägenheter, inte skaffar hemförsäkring. Några vill spara in på utgiften och andra litar på turen.

Hem & Hyra har också skrivit om Edsbyparet som kunde köpa nya kläder, möbler och köksutrustning tack vare sin hemförsäkring när deras lägenhet totalförstördes i en brand.

För några år sedan berättade vi om Gävlekvinnan Birgitta vars lägenhet skadades när hennes son glömde stänga av spisen. Hennes försäkringsbolag betalade bland annat för två månaders hotellvistelse medan lägenheten sanerades.

 

 

Fakta: Nio bolag kräver hemförsäkring
Bostadsbolag Kräver hemförsäkring
Bärkehus Ja
Gagnefsbostäder Ja
Gamla Byn Ja
Hedemorabostäder Ja
Ludvikahem Ja
Malungshem Ja
Norra Dalarnas fast Ja
Rättviksfastigheter Ja
Tunabyggen Ja
Kopparstaden Nej
Leksandsbostäder Nej
Morastrand Nej
Orsabostäder Nej*
Säterbostäder Nej
Vansbrohem Nej
* Kommer att införas i den nya policyn
Fakta: Det här gäller vid brand
  • Oavsett hur en brand har uppstått är det alltid hyresgästens egen hemförsäkring som ska täcka det som blir förstört i lägenheten.
  • Den som saknar hemförsäkring får alltså ingen ersättning alls om saker brinner upp eller rök- och vattenskadas vid en brand.
  • Hyresvärdens försäkring täcker bara skadorna på själva fastigheten.
Fakta: Glömd spis vanligaste brandorsaken
  • Natthungriga hyresgäster som somnar ifrån en påslagen spis ligger bakom de flesta utryckningar som räddningstjänsten gör.
  • Om olyckan är framme är det alltid det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring som står för ersättningen.
  • Om det däremot börjar brinna i tvättstugan när du är där går hyresvärdens försäkringsbolag in. Om det inte är du som orsakat brand- eller rökskadan så klart.
Läs också Vinsten: ett rött hus med vita knutar när hyreskontrakt utlottas Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.