Annons

Gycklarparet fixar plats för allt på liten yta: ”Man får vara lite av en MacGyver”

Stockholm Rekvisitaförråd under sängen, draperi för auditions och en poddstudio i miniformat. Skådespelaren Cecilia Säverman och cirkusartisten Anton Franzon har skapat kompaktboendet deluxe i sin Södermalmslya på 30 kvadrat. Här finns till och med plats för att jonglera med knivar – missa inte filmen!
Anton Franzon och Cecilia Säverman framför ett draperi
Foto: Linda Dahlin
Draperi för auditions. Med proffsig lampa för ljussättning framför blir det som en liten scen. Men draperiet fungerar också som rumsavdelare. "Det är multipurpose. Vi försöker hitta mångsidiga inredningslösningar", säger kompakt-boende-experterna Anton Franzon och Cecilia Säverman.

En kostym för en cirkusdirektör på en galge i hallen, jongleringskäglor hängandes på en bokhylla och svärd på ett trolleribord. Att komma in i Cecilia Sävermans och Anton Franzons etta är som att kliva in i en cirkusvagn.

Cecilia är skådespelare och manusförfattare och Anton är cirkusartist, trollkarl och jonglör. Båda jobbar dessutom som gycklare på olika håll. De bor tillsammans i ett rum med kokvrå på 30 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm.

Cirkuskavaj hänger på galge i hallen.
I hallen hänger en kostym för en cirkusdirektör bland de vanliga jackorna.

Trots att lägenheten inte är stor lyckas de få plats med rekvisita, kostymer, instrument och inspelningsutrustning genom smarta lösningar. Sängen har de byggt upp med hjälp av en byrå och en hörnbokhylla som de hittade i källaren.

MacGyver-lösningar

– Man får vara lite av en MacGyver, säger Anton, och refererar till tv-serien om mannen som improviserar fram ­lösningar med hjälp av olika föremål.

Under sängen har de ett litet förråd som går att krypa in i. Där ­förvarar de julpynt, tyger och rekvisita som de ­använder till föreställningar. Många ­lådor är i genomskinlig plast så de lätt hittar vad de letar efter.

Cecilia Säverman visar smart lösning där de byggt ett miniförråd under sängen
Mångsidig säng. Ett litet miniförråd finns under sängen.

Vid sängen har de satt upp ett draperi för att skärma av.

– Dels kan man gömma undan ­sängen och dels kan man ­gömma sig i sängen om den ­andra har gått upp, ­säger ­Cecilia.

Blir en liten scen

Draperiet fungerar även för auditions, när de söker nya uppdrag.

– Jag har en särskild lampa som jag ställer framför så jag får fint ljus. Sedan kan jag filma med draperiet som ­neutral bakgrund, säger hon.

Cecilia Säverman visar en speciell lampa för ljussättning.
Cecilia Säverman visar lampan hon använder som ljussättning när hon filmar.

Lägenheten, som är ett förstahandskontrakt hos HSB, fick ­Cecilia sommaren 2019.

– Mina föräldrar ställde mig i HSB:s kö när jag var liten. Innan jag fick det här kontraktet hade jag bara bott ­kollektivt med kompisar. En period flyttade jag hem till mina föräldrar igen och ­undrade om jag någonsin skulle bli vuxen.

Gemensamma ytor

När hon äntligen fick lägenheten på Söder så föll hon direkt för planlösningen och den mysiga innergården.

– När jag skrev på kontraktet fick jag veta att föreningen hade både en bastu och en föreningslokal, så det finns mer yta än bara lägenhetens att utnyttja.

Jongleringskäglor som hänger på en hylla.
Antons jongleringskäglor.

Anton bodde tidigare i ett torp i Herrljunga med sitt gycklarkompani. Under pandemin åkte han allt oftare till Cecilia och när han fick jobb i Stockholm så blev de sambor på riktigt.

Lådor för förvaring

Och det var också då som de började inreda så utrymmessmart som möjligt.

– I grunden handlar det om att vi inte har så mycket saker generellt. Och att ha en bra ordning, vi har till exempel ­olika slags lådor till i princip all förvaring, säger Anton.

Par som visar sin smart planerade lägenhet
Minipoddstudion.

På en gammal skolbänk som de ­tapetserat om har Cecilia sin podd­utrustning. Där spelar hon in en podd som hon gör med sin humorgrupp. Då passar det återigen bra med draperiet.

– När jag håller på med våra skämt och har rätt hög energi, så kan Anton ligga i sängen med sin koncentration. Det är bra att kunna avskärma sig även om man bor trångt.

Fakta: Tips för liten yta
  • Cecilia och Anton har satsat på att köpa fina förvaringslådor. Under nästan alla möbler finns det lådor. I en sittpuff förvarar Cecilia sina manus.
  • Överbelamra inte! Låt det vara fint och personligt utan att sakerna tar för mycket plats.
  • Möblera så att det blir en öppen yta: ”Vi kan rulla ut var sin yogamatta och köra yoga på golvet”.
  • Ta vara på ljuset. Låt ljuset från fönstret reflekteras i en spegel längre in i lägenheten. Cecilia har en liten spegel bakom en hylla med smycken som ljusar upp.
  • Lägg silverfärgat omslagspapper som passe­partout i ramar till affischer eller konstverk. Det reflekterar också ljuset, tipsar Cecilia.
  • Ha skira gardiner som släpper in ljuset.
Fakta: Spelar Vasadottern

Namn: Cecilia Säverman och Anton Franzon.

Yrke: Skådespelare, sångare och manusförfattare respektive gycklare, trollkarl, jonglör och eldartist.

Aktuellt: Cecilia är just nu aktuell med humorpodden Public Cervix med Hyckel och syns i höst i bland annat tv-serie Morden i Sandhamn. Hon turnerar även med Riksteaterns föreställning Vasadottern.

Anton uppträder bland annat på Väla Köpcentrum i Helsingborg 13-17 mars och på Kungsträdgårdens medeltidsmarknad 4-5 maj i Stockholm.

Fakta: Trångboddhet
  • Trångboddhet kan ­mätas på flera sätt. Vanligast är att utgå från antal rum, inte yta.
  • Saknas uppgift om ­antal rum går gränsen för trångboddhet vid 20 kvadratmeter boarea/person.
  • 35 kvadratmeter per person är den genomsnittliga bostadsarean för boende i flerbostadshus med hyresrätt i Sverige (SCB 2022).

Källa: SCB, Boverket

Fakta: Trendigt med litet bo
  • Att skala ner, ”downsiza”, och flytta till en mindre bostad för att få mer att leva på, är en trend som växer i takt med den ökande bostadsbristen.
  • Ett ”tiny house” är ett litet hus som kan stå på mark eller på en flyttbar vagn med hjul som kräver smart planering på liten yta.
  • Att bo i husbil är ett annat minimalistiskt alternativ.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.